Вчені розкрили таємницю дивної форми Марса

Сьогодні,   09:30    454

Нова гіпотеза, висунута астрономами з Військово-морської обсерваторії США, припускає, що незвична форма Марса може бути пов’язана з Неріо — супутником Червоної планети, який давно зник.

Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на Phys.org.

Нова гіпотеза пропонує альтернативне пояснення унікальної форми та рельєфу Марса. Вчені припускають, що у далекому минулому Червона планета мала великий супутник, якого назвали Неріо. Цей місяць міг відіграти ключову роль у формуванні зовнішнього вигляду планети.

Останні новини:  Клімат Землі повертається на доісторичний рівень: що буде з людством

Розрахунки показують, що якщо Неріо був хоча б третиною розміру нашого Місяця, він міг суттєво впливати на марсіанську поверхню. Вважається, що давній Марс мав більш м’який зовнішній шар, який легше піддавався впливу зовнішніх сил, зокрема гравітації супутника.

Друзі, терміново потрібно зібрати на DJI Mavic 3 для 154 ОМБр. Хто скільки може, окупанти самі себе не знищать. Долучитися до збору можна тут.

Під дією припливних сил Неріо матеріал із поверхні Марса міг зміщуватися у напрямку супутника. Коли Неріо зник, а планета охолола, ці зміщення застигли на нинішньому місці, формуючи унікальний рельєф.

Останні новини:  Науковці знайшли єдину тварину, невразливу для мікропластику

Дослідники також зазначають, що Марс відрізняється від інших планет Сонячної системи своєю “трьохосьовою формою”, тобто його розміри по трьох осях відрізняються. Крім того, планета має найбільші гори та каньйони в Сонячній системі.

Однією з найбільш загадкових особливостей Марса є нагір’я Тарсис, яке, за словами вчених, “дивно виступає” з поверхні планети. Його походження досі залишається невідомим, а нова гіпотеза вказує на можливу участь Неріо в його формуванні.

Останні новини:  Вирізняється серед інших: археологи виявили майстерний артефакт римських часів у Карлайлі

Щодо долі Неріо, науковці припускають, що він міг зникнути через гравітаційний вплив іншого небесного тіла або був зруйнований великим космічним об’єктом. Ймовірно, його уламки перетворилися на два сучасні супутники Марса — Фобос і Деймос. Однак для підтвердження цієї теорії необхідні подальші дослідження.
Источник: https://www.planetanovosti.com/vcheni-rozkryly-taemnytsyu-dyvnoi-formy-marsa