В атмосфері на висоті 3 кілометрів знайшли хвороботворні мікроби

13.09.2024   08:30    545

В атмосфері на висоті до 3000 метрів над рівнем моря знайшли живі мікроорганізми — бактерії та гриби, частина з яких небезпечні для людини. Виявити їх допоміг відбір зразків повітря під час польотів над Японією та порівняння зі зразками на поверхні. Як виявилося, на великій висоті різноманіття мікроорганізмів не поступалося такому біля поверхні. Така знахідка вказує на невідомий раніше спосіб перенесення хвороботворних мікроорганізмів на великі відстані. Її описали у статті журналу Proceedings of the National Academy of Sciences.

Звідки на такій висоті взялися мікроорганізми?

Науковці висіяли мікроорганізми зі зразків повітря на поживні середовища, дослідили їх та виявили, що вони походять з сільськогосподарських регіонів північно-східного Китаю. Це підтвердив і високий вміст у повітрі алюмінію та цинку, які зустрічаються в глинистих ґрунтах, і калію, який є складником добрив. Повітряні маси досягали Токіо з північно-східного Китаю в середньому за два дні.

Останні новини:  Астрономи з’ясували, за яких умов формуються суперземлі

Загалом науковцям вдалося виявити у зразках повітря 305 родів бактерій та 266 — грибів. Серед виявлених мікроорганізмів були потенційні людські патогени: 35 відсотків видів бактерій та 39 відсотків видів грибів потенційно можуть становити ризик для здоров’я людини. Крім того, деякі бактерії, знайдені на такій висоті, виявляли стійкість до антибіотиків, що свідчить про здатність генів стійкості подорожувати на великі відстані з повітряними потоками.

Останні новини:  Нове відкриття: цей метал був першим необхідним для життя на Землі та сформував еволюцію





1111529