Науковці визначили, скільки давньоєгипетських пірамід насправді існує

14.09.2024   05:30    221

Велика піраміда  Гізи, зокрема, є останнім збереженим чудом стародавнього світу, пише Успіх in UA.

Але хоча десятки цих споруд усіяні ландшафтом, чи відомо точно, скільки стародавніх єгипетських пірамід все ще стоїть сьогодні?

«Я не думаю, що це запитання, на яке можна відповісти», — сказала  Енн Мейсі Рот, клінічний професор історії мистецтва та вивчення івриту та юдаїки в Нью-Йоркському університеті.

Рот зазначив, що вчені не обов’язково погоджуються щодо того, що вважати єгипетською пірамідою.

Наприклад, під час 25-ї династії (приблизно з 712 до 664 рр. до н. е.) Єгиптом правили фараони з Нубії (нині сучасний Судан і частини південного Єгипту). Ці нубійські лідери побудували піраміди в Судані, але також були правителями Єгипту, тому є предметом дебатів, чи слід рахувати піраміди, які вони побудували в Судані, повідомляє portaltele.

Інша проблема полягає в тому, чи менші піраміди, які іноді називають «пірамідами королев», які були розташовані поруч із великими пірамідами, слід зараховувати до загальної кількості. Наприклад, у Гізі є принаймні вісім менших пірамід, окрім пірамід Хуфу, Хефрена та Менкаура. Сучасні вчені також називають ці менші піраміди, які іноді погано збереглися, «вторинними пірамідами».

Останні новини:  Новий виток пластикової кризи: у 2024 році люди створять 650 хмарочосів із відходів

Марк Ленер, президент Ancient Egypt Research Associates і автор «The Complete Pyramids: Solving the Ancient Mysteries» (Thames & Hudson, 1997), вказав на подальші проблеми з підрахунком пірамід.

«Це частково залежить від того, що ви називаєте пірамідою», — сказав Ленер.

Одна проблема полягає в тому, що не всі піраміди були завершені. І в деяких випадках будівництво піраміди припинялося незабаром після його початку, тому виникає питання, «чи зараховувати піраміди, які ледве почалися», — сказав він.

Ленер також зазначив, що під час Нового царства (приблизно з 1550 по 1070 рр. до н. е.) приватні особи іноді будували невеликі піраміди біля своїх гробниць, і чи варто рахувати ці крихітні піраміди, дискутується.

«Якщо ви спробуєте включити некоролівські піраміди Нового царства, які зазвичай були досить невеликими і часто повністю зруйновані, є багато, багато прикладів, і, ймовірно, багато інших, які були повністю втрачені або з фундаментом, який ще не розкопано», — сказав Рот.

Хоча кількість єгипетських пірамід є дискусійною, один учений сказав, що число 118 може бути недалеким.

«Я вважаю, що ця цифра, ймовірно, правильна, хоча я особисто не рахував їх усіх», написав Девід Лайтбоді, єгиптолог і ад’юнкт-професор Університету Вермонта.

Він зазначив, що багато з них будуть меншими приватними пірамідами.




Хоча Єгипет добре відомий своїми пірамідами, у Судані насправді більше пірамід, ніж у Єгипті, сказав Лайтбоді. Дійсно, на стародавніх кладовищах Судану продовжують знаходити величезну кількість пірамід, хоча вони набагато менші, ніж ті, що побудовані в Гізі.

Останні новини:  Науковці з’ясували, що Леонардо да Вінчі був парфумером





1111529