Маленькі маніпулятори: вчені з’ясували, чим немовлята контролюють батьків

Сьогодні,   00:33    81

 

Усмішка немовляти, яке не говорить ще і не повзає навіть, — найкраща нагорода для батьків. Проблема в тому, що діти це знають і інстинктивно використовують для досягнення своїх цілей. Точніше, це не проблема, а чинник, який треба враховувати. Дослідження показали, що діти в підгузках куди розумніші, ніж нам здається.

Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго провели вивчення поведінки 130 малюків та їхніх матерів. Головним чинником була усмішка — за допомогою сучасних технологій відстежували, як і коли усміхаються діти. Вчені хотіли виявити закономірності між усмішками спонтанними та усмішками у відповідь на усмішку, причому з обох сторін.

Останні новини:  Поради батькам майбутніх першокласників — як налаштувати дитину до навчання

Виявилося, що діти зовсім не люблять усміхатися, вони дуже стримані у вияві емоцій, що й ставить батьків у глухий кут. Наприклад, якщо мама була весела і з усмішкою підійшла до дитини, то вона навряд чи отримає усмішку у відповідь. Це спантеличує дорослих — чому дитина не реагує на такий прямий сигнал товариськості?

Усе значно складніше. Діти розуміють, що їхня усмішка гарантовано викличе відповідь — яка мама не порадіє своєму малюкові? І вони всміхаються тільки тоді, коли хочуть порадувати нас, щоб порадувати себе. Тобто дитина свідомо запускає процес обміну усмішками, коли їй це потрібно, а решту часу буде просто корчити гримаси.

Останні новини:  Так, ви повинні мити рис, але не з тієї причини, з якої ви думаєте

Вчені визнають, що не очікували від діточок настільки складних механізмів. Це схоже на виступ професійного оратора чи коміка, який аналізує поведінку аудиторії та не буде вигукувати слова в порожнечу. Він робить паузи, підбирає моменти, щоб жарт вдався, веде діалог із глядачами. Діти все це виробляють із батьками граючись, тому що вчаться ними маніпулювати.

Останні новини:  Названо три головні помилки, які заважають худнути правильно


glamour.kyiv.ua