Краще пізніше ніж раніше: коли обрізати піони на зиму

14.09.2024   11:08    180


Півонії обрізають двічі на рік: перший раз після цвітіння – зрізають стебла, що відцвіли, і другий – коли готують квіти до зими. Розберімось, коли восени обрізати піони, навіщо це робити і як правильно.

Коли обрізати піони на зиму і навіщо це робити

Обрізати півонії перед зимою потрібно з кількох причин:

  • на листках квітів до кінця літа з’являються ознаки зараження грибковою хворобою (іноді кількома), а отже, на них будуть і спори грибків;
  • незрізане листя півоній – це притулок для шкідників на кшталт попелиці, трипсів і бронзовок;
  • листя, що залишилося під снігом, гнитиме до весни і може заразити ґрунт (та інші рослини) сірою гниллю, іржею та іншими хворобами.

Тому обрізати і прибирати стебла і листя півоній з ділянки восени потрібно – і щоб квітник був здоровим, і щоб півонії наступного року цвіли пишно.

Останні новини:  Ретельно перевіряйте свою вишню по закінченню літа

Коли можна обрізати піони восени? Перше правило говорить – не поспішайте з повною обрізкою півоній. Дуже часто садівники поспішають зрізати стебла і листя, але це неправильно – зелена маса допомагає квітам живити коріння і накопичувати необхідні для зимівлі поживні речовини. Якщо позбавити півонії стебел і листя, то це фактично послабить їх. До того ж дуже часто зрізані дуже рано квіти за теплої погоди починають випускати молоді пагони – можете бути впевнені, що взимку вони загинуть.

Коли ж оптимальний час для обрізки півоній? Це насамперед залежить від виду півоній:

  • трав’янисті півонії (найпопулярніші) – обрізають із середини жовтня до початку листопада, коли вже починаються перші заморозки;
  • ІТО-півонії (гібриди) – з середини і до кінця листопада, вони більш стійкі до холоду;
  • деревоподібна півонія – також пізньої осені, вона добре переносить заморозки.
Останні новини:  Як приготувати незвичайне добриво від шкідників з 3 компонентів

Якщо сумніваєтеся з приводу термінів обрізки трав’янистих півоній, то можна просто спостерігати за їхнім станом: як тільки стебла поляжуть – можна зрізати.

Як обрізати піони на зиму

Трав’янисті та ІТО-півонії зрізають майже біля самої землі, залишивши тільки пеньки 2-3 см заввишки. Робити це слід у сонячний день – якщо піде дощ і волога потрапить на свіжий зріз, то рослина почне гнити. Після обрізки пеньки радять присипати попелом, щоб продезінфікувати зрізи і підживити рослини – на кожен кущ потрібно буде по 2-3 жмені попелу.




Деревоподібні півонії обрізають трохи по-іншому – у них пагони минулого року не можна чіпати, оскільки на них утворюються бутони. Тому восени у таких півоній видаляють лише хворе, сухе і з’їдене комахами листя, а також раз на кілька років обрізають верхівки занадто здерев’янілих стебел – формують кущ.

Останні новини:  Сусідка Галя по секрету поділилися дієвою схемою посадки ірисів восени

Деякі садівники листя півоній відправляють у компост, але все-таки краще перестрахуватися і спалити його або вивезти. Молоді рослини півоній трав’янистих і іто-гібридів (до 3 років) треба вкрити на зиму ялиновим гіллям, інші – замульчувати торфом або компостом. Деревоподібні, як уже говорили, не бояться морозів, але тут є зворотний бік: при плюсовій температурі у них можуть почати прокидатися бруньки і загинути, коли вдарять морози. Тому такі півонії теж вкривають на зиму: зрізають усе листя, зв’язують кущ і обтягують його мішковиною з отвором у нижній частині для провітрювання. Можна вкрити і тим же ялиновим гіллям, спорудивши з нього курінь.


chasdiy.org