Китайські вчені створили першу кольорову карту Марса

10.09.2024   20:30    664

Першу в історії кольорову карту Червоної планети з високим ступенем деталізації та реалістичністю кольорів, розробили за допомогою даних, отриманих у рамках місії «Тяньвень-1», що стартувала в 2020 році. До її складу увійшли орбітальний апарат, марсохід та кілька камер високої та середньої роздільної здатності для детальної зйомки поверхні Марса.

Основою карти стали 14800 зображень поверхні Марса з роздільною здатністю 76 метрів на піксель. Орбітальний апарат робив знімки з різних кутів майже чотири роки (1300 днів). Оптичні дані та інформація, отримана за допомогою радарів, дозволили дослідницькій групі отримати повніше уявлення про геологію Марса та вивчити підповерхневі структури планети.

Останні новини:  Розкрито загадкові підземні тунелі від готелю Україна до урядового кварталу

Одним з найскладніших завдань для вчених з Китайської академії наук стала точна корекція кольору зображень, яка вимагала вирівнювання кольорів. Річ у тому, що світлини отримали за різних кутів випромінювання, а також через атмосферні шари Марса.

Процес корекції кольору включав калібрування за референтними даними, отриманими під час інших місій, а також об’єднання зображень таким чином, щоб мінімізувати розбіжності між ними. В результаті було створено «безшовну мозаїку», в якій відхилення між зображеннями зменшили менш ніж до одного пікселя.

Останні новини:  Найневловиміший птах на Землі випадково потрапив на фото: 55 років його вважали втраченим

Нагадаємо, що основною метою місії «Тяньвень-1», запущеної Китайським національним космічним управлінням (CNSA), було вивчення атмосфери, топографії та клімату Марса, підготовка до майбутніх наукових місій. Отриманий картографічний продукт може бути основою для створення глобальної карти Червоної планети і має велике значення для майбутніх роботизованих та пілотованих місій – за допомогою кольорової карти вчені зможуть вибрати безпечні місця для посадки та досліджень.

Останні новини:  Як локдауни через COVID-19 прискорили старіння мозку підлітків: дівчата постраждали більше

Крім того, така деталізована карта послужить важливим інструментом для геологів, оскільки дозволяє спостерігати зміни в рельєфі та особливостях поверхні з набагато більшою точністю, ніж будь-коли. Таким чином, місія «Тяньвень-1» стала значним досягненням китайської космонавтики та зробила вагомий внесок у світові дослідження Червоної планети.






1111529