Археологи знайшли кам'яну голову давньоримського періоду на розкопках в Англії

Сьогодні,   14:30    252

Археологи проекту «Розкриття римського Карлайла» знайшли різьблену кам’яну голову під час розкопок крикетного клубу в Карлайлі, Англія.

Про це повідомляє Heritage Daily.

Проєкт є громадськими розкопками, зосередженими на відкриттям римської лазні. Її вперше виявили в 2017 році. Лазня розташована поблизу римського форту Укселодунум (що означає «високий форт»). Він також відомий як Петріана, в районі Карлайл Стенвікс.

Останні новини:  Вчені з'ясували, чим земляни зможуть захистити планету від астероїдів

Укселодунум був побудований для контролю над територіями на захід від сучасного Карлайла та важливою переправою на річці Еден. У форті стояв гарнізон Ала Петріана, кавалерійського загону чисельністю 1000 осіб, усі члени якого отримали римське громадянство за хоробрість на полі.

Кам’яну голову знайшли в монументальній римській споруді, розташованій на південь від лазні. Раніше в 2024 році археологи знайшли тут кремовані останки молодої жінки.

Останні новини:  Клімат Землі повертається на доісторичний рівень: що буде з людством

Кам’яна голова має розміри 18 см х 13 см і, як вважають, зображує жінку з класичною римською зачіскою, яка нагадує ту, що носила імператриця Юлія Домна (193–211 рр. н. е.). Відкриття є продовженням двох монументальних скульптур голів, знайдених тут у 2023 році.

Попередні розкопки на місці лазні також виявили вигравіювані дорогоцінні камені, відомі як інталії, статуетки, кістки тварин, плитки з імперським штампом і рідкісну частину тирійського пурпуру.

Останні новини:  Науковці відтворили зовнішність 17-річної дівчини, яка жила 30 тисяч років тому

Розкопки цієї осені мають на меті розширити дослідження монументальної споруди в південній частині пам’ятки, а також дослідити величезні масштаби лазні, які ще належить остаточно визначити.