Археологи виявили ісихастський монастир XIV століття

Сьогодні,   19:30    96
Церква, що є частиною монастиря Феодосія Тирновського, була виявлена 18 вересня під час археологічної експедиції поблизу села Самоводене у Великотирновській області Болгарії.

За своїми архітектурними характеристиками церква є частиною ісихастського монастиря, побудованого в XIV столітті під патронатом царя Івана Олександра, і належить до найяскравіших пам’яток епохи Другого Болгарського царства, повідомив професор Вачев з Великотирновського регіонального історичного музею, який очолював експедицію.

Феодосій Тирновський був середньовічним болгарським інтелектуалом, реформатором і вчителем святого Патріарха Євфимія. Пов’язуючи результати археологічних досліджень з даними з Житія Феодосія Тирновського, написаного Вселенським Патріархом Каллістом, археологи вважають, що виявлена церква є головним храмом монастиря, настоятелем якого був о. Феодосій Тирновський.

Останні новини:  Штучний інтелект допоміг виявити сотні нових загадкових геогліфів Наски

Як написано в біографії, після 1359 року Феодосій вирішив усамітнитися, і цар Іван Олександр побудував йому «гарну» церкву неподалік від столиці Тирново. «Ключовим моментом є слово «гарна», і те, що ми знайшли в якості архітектурних залишків, безумовно показує гарну церкву», — сказав професор Вачев.

Іншим важливим моментом є те, що в біографії йдеться про те, що цар особисто брав участь у будівництві храму, приносячи пісок із сусідньої річки. Оскільки в біографії згадується відстань між річкою і церквою, археологи встановили, що до початку експедиції відстань від річки Янтра до передбачуваного місця археологічних розкопок становила 552 метри. «Це також є остаточним доказом того, що це монастир Феодосія з Тирново», — сказав професор Вачев.

Останні новини:  Науковці знайшли єдину тварину, невразливу для мікропластику

Серед знахідок є також бронзовий хрест, ложка для причастя XIV століття і футляр для виливків, який датується XVIII століттям. «Я сподіваюся, що митрополит Великотирновський Григорій благословить наше починання, тому що це свято Болгарської Православної Церкви», — сказав професор Вачев. Виявлені залишки настінного розпису та архітектурні деталі були законсервовані.

Археологи зазначили, що під час наступної археологічної експедиції цілком можливо виявити могилу болгарського святого і настоятеля монастиря святого Романа Тирновського, який був найближчим сподвижником Феодосія Тирновського. Згідно з історичними записами, він наприкінці своїх днів страждав на туберкульоз, що можуть встановити антропологи за кістковими останками, зазначив професор Вачев.