Ґренландське безпрецедентне мегацунамі змусило Землю труситися 9 днів поспіль

16.09.2024   00:30    1346

У вересні минулого року біля берегів Ґренландії відбулась подія, аналогів якій в історії не бачили. Зсув ґрунту змусив водяну стіну заввишки 200 метрів помчати вниз по гренландському фіорду. На щастя, ніхто не постраждав, й окрім вчених цього майже ніхто не помітив, але ця подія змусила Землю «труситися» ще впродовж 9 днів.

Сейсмологи по всьому світу були збентежені сигналами, яких вони ніколи раніше не бачили. На щастя, дослідницька станція в гирлі Діксон-фіорду, покинута на зиму, мала автоматичні пристрої запису, які дали велику кількість інформації.

Зазвичай можна було б очікувати, що цунамі висотою з хмарочос приверне вдосталь уваги, але воно відбулося поблизу безлюдного фіорду у Ґренландії, тому не отримало належної уваги. Вперше багато людей за межами регіону почули про цю подію минулого місяця, майже через рік після того, як це сталося, коли було показано, що хвилі відскакували туди-сюди по фіорду протягом тижня. Ці хвилі були перпендикулярні до напрямку початкового цунамі, яке текло вздовж фіорду.

Попри те, що хвиля була обмежена фіордом, Земля є єдиною пов’язаною системою, і енергія, яка розсіювалася об стіни фіорду, спричинила настільки сильне тремтіння земної кори, що її зафіксували сейсмометри на інших континентах. Доктор Крістіан Свенневіг з Геологічної служби Данії та Ґренландії зазначив:

Коли ми вирушили в цю наукову пригоду, усі були спантеличені, і ніхто не мав навіть найменшого уявлення, що викликало цей сигнал. Ми знали лише те, що це якось пов’язано зі зсувом. Нам вдалося вирішити цю загадку лише завдяки величезним міждисциплінарним і міжнародним зусиллям.

У фільмах про землетруси зазвичай показують шалені коливання сейсмометрів під час сильного землетрусу, за яким слідують осідання, а іноді й афтершоки через непередбачуваний час пізніше. Сигнали, зафіксовані у вересні 2023 року, виглядали зовсім по-іншому, з піком кожні 92 секунди, що повторювався протягом днів з незначною втратою сили.




Спочатку сейсмологи всього світу не здогадувалися, що стало причиною цього, але незабаром вони зрозуміли, що час надто близький до повідомлень про зсув у Гренландії, щоб вважатися збігом. Потім вони почали використовувати супутникові зображення та проводити дослідження безпосередньо на місці.

Останні новини:  Науковці з’ясували, що Леонардо да Вінчі був парфумером

Сейсмічні наслідки подібних стоячих хвиль, також відомих як сейші, спостерігалися раніше, але вони тривали менш як годину і були виявлені лише в межах 30 кілометрів від події.

Супутникові зображення місцевості, звідки стався зсув, включно з пилом, викинутим під час події, зроблені за 30 хвилин до та через 7 хвилин після.
Фото: Planet Labs

Дослідники вважають, що зсув ґрунту, який спричинив безпрецедентне цунамі, був викликаний зміною клімату. Екстремальні коливання температури між літом і зимою в Ґренландії й раніше призводили до зсувів навесні, але глобальне потепління погіршує ситуацію.

Останні новини:  Науковці виявили біля узбережжя Чілі унікальну істоту

Вчені підрахували, що 25 мільйонів кубічних метрів каміння та льоду впали з 600-900-метрового 45-градусного схилу в бічний канал фіорду. Об’єм майже вдвічі перевищує об’єм найбільшої будівлі у світі – фабрики Boeing Everett.

Надзвичайно пощастило, що під час зсуву поблизу не було кораблів, адже круїзні судна часто проходять поблизу цього фіорду.

Останні новини:  Японські вчені довели, що ссавці можуть дихати через анус