Знайдені в Іспанії людські кістки можуть належати єпископу з дев'ятого століття

17.08.2024   00:30    412

Останки, знайдені в гробниці на північному заході Іспанії, найімовірніше, належать єпископу, який жив у дев’ятому столітті і, як вважається, допоміг створити Каміно де Сантьяго, одне з найпопулярніших християнських паломництв, ідеться в новому дослідженні, пише Reuters.

Поєднання аналізу кісток, вуглецевого датування, аналізу стабільних ізотопів і аналізу ДНК дало змогу отримати дані, які «підтверджують можливість» того, що людські кістки, знайдені 1955 року, належать єпископу Теодомиру, ідеться у статті, опублікованій у вівторок у журналі «Antiquity».

Згідно з усними переказами, які пізніше були записані, Теодомир виявив гробницю святого апостола Якова між 820 і 830 роками нашої ери після божественного одкровення на території сучасного Сантьяго-де-Компостела, столиці регіону Галісія.

Останні новини:  Вчені встановили, яку істоту малювали давні люди

Звістка про знахідку дійшла до короля Альфонсо II із сусідньої області Астурія, який вирушив зі своїм двором з Ов’єдо до Сантьяго.

Королівське паломництво протяжністю 146 км поклало початок тому, що сьогодні відоме як «Первісний шлях», найстаріший шлях, який використовують паломники Каміно, або Шлях Святого Якова.

Останні новини:  Різниця між старими та новими доларами: головні ознаки

Існування Теодомира гаряче обговорювали до 1955 року, коли іспанський археолог Мануель Чамосо Ламас виявив під собором Сантьяго-де-Компостела надгробну плиту з його ім’ям.

Початкове дослідження кісток показало, що вони, ймовірно, належать літньому чоловікові, але три десятиліття потому нова оцінка, заснована на фотографіях місця, показала, що вони належать жінці у віці від 50 до 70 років.

У новому дослідженні, проведеному під керівництвом Патксі Перес-Рамальо з Норвезького університету науки і технології, були використані різні методи аналізу, щоб відтворити історію життя людини.

Останні новини:  Американські чиновники вирішили оштрафувати SpaceX за поспішні пуски ракет

Датування за вуглецем-14 показало, що людина померла у віці після 45 років, а особливості кісток свідчать про те, що вона мала слабку статуру і протягом життя практично не займалася фізичною працею, що відповідає способу життя вищого духовенства в той період.




Перес-Рамальо заявив газеті El Pais, що «ймовірність того, що це саме Теодомир, становить 98%».