Щось пошматувало загадковими смугами море в Антарктиді: вчені з'ясували, що це

16.08.2024   05:30    1221

Дослідники зняли з космосу крижані «подряпини» на поверхні антарктичного моря і розповіли, як вони виникають.

Супутниковий знімок 2021 року зафіксував рідкісне явище — на поверхні океанічного каналу, що розділяє шельфовий льодовик Ронне та ділянку багаторічного морського льоду в Антарктиді, з’явилися загадкові рідкісні тонкі смуги льоду, пише Live Science.

На супутниковому знімку зображені смуги крихкого льоду, що тягнеться через вузький океанічний канал в Антарктиді. За словами дослідників, рідкісне видовище було спричинене поєднанням сильних вітрів і незвичайних океанічних течій. Ба більше, вчені вважають, що подібні явища можуть стати більш поширеними найближчими роками — причиною тому антропогенна зміна клімату.

Останні новини:  Американські чиновники вирішили оштрафувати SpaceX за поспішні пуски ракет

 

Крижані смуги з’явилися на поверхні каналу морської води завширшки близько 6 кілометрів між шельфовим льодовиком Ронне і ділянкою фрагментованого морського льоду. Зазначимо, що шельфовий льодовик Ронне — гігантський крижаний щит, прикріплений до материкової частини Антарктиди, який часто стає джерелом найбільших айсбергів у світі.

За даними Національного центру даних зі снігу та льоду (NSIDC), смуги були утворені ніласом — типом надтонкого льоду завтовшки менше ніж 10 сантиметрів. Вчені зазначають, що нілас зазвичай утворюється, коли пухкі крижані кристали, відомі як крижана шуга, зливаються в крихкі пласти на нерухомій поверхні.

Дослідники Обсерваторії Землі NASA зазначають, що в цьому випадку сильні вітри створювали незвичайні вихрові течії або вихори на поверхні океану, що зупинили формування пластового льоду і змусили нілас збиратися в центрах течій, перш ніж його віднесуть по воді. Сильні вітри також відсунули морський лід від шельфового льодовика Ронне, надавши ніласу більше місця для зростання і розтягування.

Останні новини:  Генетичне ноу-хау: вчені створили інструмент для виявлення смертельно небезпечних змій
антарктида смуги льоду Fullscreen
Лід Нілас зазвичай утворює надтонкий шар на поверхні коана. На цій фотографії він утворився поруч із шельфовим льодовиком Росса в Антарктиді
Фото: Alamy

На супутниковому фото видно, що нілас накопичувався вздовж краю морського льоду, внаслідок чого утворилася блідо-блакитна смуга. Цікаво, що колір незвичайний для цього типу льоду. Як правило, льодовики та морський лід з космосу здаються синіми тільки в тому разі, коли вони стають настільки щільними, що поглинають довші хвилі світла. Простими словами, вони відбивають тільки коротші, сині хвилі.




За словами наукового співробітника NSIDC Обсерваторії Землі Волта Мейєра, вони з колегами не можуть напевно відповісти, як саме морський лід тут набуває синього кольору. Однак він вважає, що лід може стискатися, що зробить його дуже компактним і дасть змогу йому поглинати довші хвилі.

Останні новини:  Невідоме минуле Землі: вчені вважають, що наша планета мала кільце

Вчені також зазначають, що поява подібних крижаних смуг може стати більш поширеною в майбутньому. Річ у тім, що тонший і більш крихкий морський лід більш схильний до переміщення вітром, що робить появу подібних смуг значно ймовірнішою в майбутньому.