Навіщо додавати оцет під час прання: лайфхак, про який ви не знали

17.08.2024   06:20    1977

В епоху пральних машинок прання давно перестало бути чимось складним і рутинним. Якщо наші мами та бабусі колись виварювали білизну у величезних виварках, щоб досягти якогось ефекту, то в наш час все набагато простіше та прозаїчніше. А якщо врахувати величезний вибір усіляких засобів для прання, то здається, що про те, як правильно прати, ми знаємо вже все.

Однак мало хто знає, що звичайний оцет може стати незамінним помічником при пранні деяких речей.

Раніше ми розповідали вам про те, як випрати білі фіранки.

Навіщо додавати оцет під час прання

Основний функціонал оцту при пранні – розчинення жирів та виведення плям. При точковому забрудненні досить змочити ватяний тампон розчином оцту та води у співвідношенні 1:1 і залишити на 15 хвилин, після чого можна прати в машинці у звичайному режимі.

Якщо говорити про те, як оцет впливає на одяг, то в цьому випадку оцтова кислота входить у реакцію з лугом. Говорячи простою мовою, оцет руйнує мильний шар, який накопичується на вашому одязі в кілька етапів прання. Цей шар зовсім непомітний для ока, проте він сприяє тому, що речі починають забруднюватися набагато швидше. Якщо ви помітили, що ваше вбрання навіть після прання на дотик не таке, як звичайно, а злегка слизьке, наче на ньому з’явилася невидима плівка – час використовувати оцет.

Також існує думка, що прання з оцтом у пральній машині сприяє видаленню накипу.

Останні новини:  Три варіанти еталонної стрижки для жінок за 40: цю зачіску люблять модниці всього світу

Прання з оцтом – як визначити правильні пропорції

Незалежно від того, на вас чекає прання з оцтом у пральній машині або в мисці — намагайтеся не використовувати чистий оцет. По-перше, він може знебарвити тканину, а по-друге, оцет сам собою має досить сильний запах, прибрати який буде складно.

Досвідчені господині радять при замочуванні використовувати 50-70 мл оцту на 5 літрів холодної води. Дозування під час прання в машинці – не більше 100 мл. на процес. Однак у цьому випадку бажано включити режим подвійного ополіскування.

Як прибрати запах за допомогою оцту

Прання з оцтом від запаху – це не новий винахід, до цього прийшли ще наші мами та бабусі, коли в магазинах не було такої пропозиції для прання, а про кондиціонерів взагалі ніхто не чув.




Щоб прибрати неприємний запах із тканини, достатньо додати 100 мл оцту в пральну машинку разом із миючим засобом.

Останні новини:  Жуйка на одязі: як видалити, не клавши річ у морозилку

Прання з оцтом абсолютно безпечне практично для всіх типів тканин. Однак врахуйте, що оцет — це кислота і надмірне використання може зіпсувати і пральну машинку, і ваш гардероб.

Чи можна прати кухонні рушники з оцтом

Так можна, проте господині розходяться на думці щодо того, як додавати оцет під час прання рушників. Одні стверджують, що найнадійніший спосіб – замочити кухонні рушники у розчині оцту, розведеного водою у співвідношенні 1:1. Інші наполягають на тому, що воду можна не додавати, а достатньо замочити рушник у чистому оцті на 30 хвилин, після чого його потрібно буде випрати руками або за допомогою машинки.

Ще один варіант прання рушників – замочування їх в оцті з додаванням соди. Цей метод особливо подобається тим, хто намагається відіпрати білі речі або хоче повернути їм первозданну білизну.

Чи можна використовувати оцет при пранні чорних речей

Теоретично можна, але робити це потрібно дуже обережно, інакше ви ризикуєте зіпсувати колір тканини. Не слід забувати, що оцет – це кислота. Надмірне його використання зробить фарби на тканині менш яскравими, тому якщо ви не знаєте, як прати чорні речі з оцтом – не переборщіть. Не замочуйте чорну річ у чистому оцті та не лийте оцет на пляму.

Останні новини:  Як різні знаки Зодіаку можуть побороти поганий настрій

В цьому випадку оцет може спрацювати як відбілювач, і ви просто зіпсуєте річ. Додайте 2-3 столові ложки оцту в таз з холодною водою і замочіть чорну річ на годину, після чого випрати або руками, або в машинці.

Оцет для дезінфекції – як це правильно зробити

Єдиної думки щодо того, чи дійсно оцет дезінфікує речі немає, і в ряді випадків медики радять використовувати для дезінфекції гарячу праску, а не оцет. Наприклад, якщо йдеться про дитячі пелюшки, педіатри радять прати їх з дитячими миючими засобами. Про оцет у разі може бути мови.

Але якщо йдеться не про пелюшки або повзунки, а про менш делікатні речі і ви не знаєте, як дезінфікувати речі оцтом, просто замочіть їх у розчині оцту та холодної води, після чого ретельно прополощіть.