На межі смерті люди переживають унікальний свідомий досвід

25.08.2024   16:40    195

Переживання, пов’язані з настанням смерті, було вивчено вченими завдяки дослідженню досвіду пацієнтів, які пережили зупинку серця.

Автори нового дослідження – вчені, які представляють Нью-Йоркський університет, констатували:

«Кожна п’ята людина, яка пережила серцево-легеневу реанімацію (СРЛ) після зупинки серця, може описати усвідомлені переживання смерті».

Ними було проаналізовано стан 567 жінок та чоловіків, у яких під час госпіталізації сталася зупинка серця. Усі вони були пацієнтами американських та британських лікарень, які потрапляли до лікарів протягом кількох років.

Останні новини:  Психологи розповіли, чи можна полюбити чоловіка вдруге і як саме

20 відсотків пацієнтів, які перебували на межі смерті, змогли досить добре запам’ятати та описати свої відчуття.

«Відчуття відокремлення від тіла, спостереження за подіями без болю чи страждань ніби з боку, осмислена оцінка життя, у тому числі своїх дій, намірів та думок стосовно інших», – перерахували дослідники.

Останні новини:  Як поєднувати дружбу і роботу

Вчені наголосили, що навколосмертні переживання відрізняються від галюцинацій. Головним відкриттям наукових фахівців стало те, що вони виявили: у людини, яка при смерті, відбуваються сплески мозкової активності у вигляді активізації різноманітних мозкових хвиль.

За словами експертів, подібна мозкова активність зазвичай спостерігається під час вирішення складних інтелектуальних завдань. Вчені розглядають її як свідчення існування навколосмертного досвіду, що є продуктом інтенсивної діяльності свідомості.

Останні новини:  Вчені назвали дієту, яка може збільшити тривалість життя

«Наші результати свідчать про те, що, перебуваючи на межі смерті та в комі, люди переживають унікальний внутрішній свідомий досвід», – наголосили вони.