Білі ведмеді все частіше нападають на людей: чому так відбувається

16.08.2024   10:30    510

8 серпня два білих ведмеді напали й вбили людину, яка працювала на віддаленому радарі в канадській Арктиці. Відомо, що напад стався на форпості на острові Бревурт на північно-східній території Нунавут у Канаді, пише IFLScience.

Смертельні напади ведмедів на людей трапляються надзвичайно рідко. Дослідження, проведене 2017 року, засвідчило, що самці зазвичай нападають на людей, коли в розпачі та “голодують”, тоді як агресія з боку самок зустрічається ще рідше і здебільшого пов’язана із захистом потомства.

Статистика свідчить, що в період з 1870 по 2014 рік було зафіксовано 73 підтверджених напади білих ведмедів, унаслідок яких загинуло 20 осіб і 63 дістали поранення. Напади були зафіксовані в Канаді, Гренландії, Норвегії, США та Росії. Однак спостереження також показує, що нападів білих ведмедів стає дедалі більше:

Останні новини:  У Техасі виявлено щелепи морського чудовиська віком 80 мільйонів років

  • з 1960 по 2009 рік — 47;
  • з 2010 по 2014 — 15.

Дослідники зазначають, що частково причиною зростання кількості нападів є глобальна зміна клімату планети. Річ у тім, що потепління Землі змушує голодних білих ведмедів дедалі більше часу проводити на суші. Водночас діяльність людини дедалі більше руйнує природне середовище існування хижаків.

За словами старшого директора з охорони природи в Polar Bears International співавтора дослідження 2017 року Джеффа Йорка, кількість нападів білих ведмедів на людей тісно пов’язана зі скороченням морського льоду, оскільки з кожним роком він дедалі далі відходить від берега. У результаті білим ведмедям доводиться робити вибір: залишатися на льоду і стрибати в глибокі води Арктики або відступати разом з ним, залишаючись на суші й ризикуючи.

Останні новини:  У США знайшли сліди кемпінгу віком 13 тисяч років

На жаль, ті тварини, що виходять на берег, можуть вступати в конфлікт з людськими спільнотами або діяльністю. У результаті цього процесу стає все більше точок перетину людей і хижаків. При цьому останні все більше потребують їжі, а тому готові йти на більший ризик.

Тому людям треба докласти зусиль, щоб повернути ведмедів в їхнє природне середовище існування.

Останні новини:  Знайдено ящірку-аквалангістку, яка здатна плавати під водою із бульбашкою на носі