Австралійські зоологи навчили крокодилів не їсти отруйних жаб

16.08.2024   14:30    397

Австралійські зоологи навчили прісноводних крокодилів Джонстона відчувати відразу до отруйних інвазивних жаб ага та не їсти їх. Це зробили для того, щоб захистити важливих для екосистеми хижаків від загибелі, адже через споживання токсину жаб зникло до 70 відсотків цих крокодилів. Завдяки втручанню науковців вдалося майже повністю запобігти смертям крокодилів у місці проведення експерименту. Про це повідомили в журналі Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Як крокодилів навчили не їсти жаб?

Отруйні жаби ага (Rhinella marina) є інвазивним видом в Австралії, який розселяється по всьому континенту. Їх отрута може бути смертельно небезпечною для місцевих крокодилів Джонстона (Crocodylus johnstoni), адже вони не знають про отруйність жаб. Щоб відвадити крокодилів їсти жаб, науковці створили приманки з тіл жаб, з яких видалили отруйні частини, але додали речовину, яка викликає нудоту.

Останні новини:  Науковці встановили причину поразки Наполеона в битві при Ватерлоо

Цей метод називають умовною відразою до смаку, і він має допомогти крокодилам навчитися уникати жаб ага в дикій природі. Його вже випробували на північному заході Австралії, де смертність крокодилів скоротилася на 95 відсотків порівняно з ділянками, де метод не застосовували.