Американські вчені з'ясували, що спреї від тарганів не працюють

19.08.2024   23:30    626

Американські вчені з’ясували, що поширені інсектицидні спреї та аерозолі, призначені для боротьби з тарганами, виявляються малоефективними.

Зокрема, засоби на основі піретроїдів, однієї з найпопулярніших груп інсектицидів, майже не справляються із завданням.

Група вчених з Університету Кентуккі та Обернського університету (США) опублікувала відповідне дослідження в Journal of Economic Entomology.

Ці висновки було зроблено після лабораторних випробувань, у яких дослідники перевірили дію таких препаратів на рудих тарганах (Blattella germanica) — найпоширенішому виді тарганів у будинках.

Останні новини:  Простий трюк дозволить знизити температуру в місті на 2°C: що врятує в найспекотніші дні

Спреї зазвичай розпилюють у місцях, де таргани з’являються, щоб отрута подіяла на них під час контакту з обробленими поверхнями. Однак під час експериментів було встановлено, що спреї вбили менше 20% тарганів, навіть якщо комахи перебували в зоні обробки протягом 30 хвилин. У деяких випадках тарганам було потрібно від восьми годин до п’яти днів, щоб загинути, навіть за тривалого контакту з інсектицидом.

Виявилося, що ці препарати діють тільки при прямому нанесенні на тарганів, що ускладнює їхнє ефективне використання в домашніх умовах, адже всіх тарганів знайти й обробити неможливо. Часте застосування таких засобів також призвело до того, що у багатьох тарганів виробилася стійкість до піретроїдів.

Останні новини:  В Австралії знайшли сліди полярних динозаврів

Дослідники також виявили, що ефективність спреїв залежить від поверхні, на яку вони наносяться. Наприклад, на гіпсокартоні ці препарати працювали значно гірше, ніж на керамічній плитці або нержавіючій сталі.

За словами одного з авторів дослідження Джоналіна Гордона, ефективнішими в боротьбі з тарганами можуть бути гелеві або рідкі принади з отрутою, що діє повільно. Він також рекомендує в разі серйозних заражень звертатися до професійних служб дезінсекції, які використовують комплексні методи боротьби зі шкідниками.