ЗОЖ-правила, яким настав час перестати слідувати і ось чому

24.07.2024   05:37    26

Намагаєтеся не їсти після шостої вечора, активно користуватися засобами з SPF навіть у похмуру погоду та точно прораховувати калорійність та кількість з’їденого за обідом? Здається, ви робите все можливе, щоб зберегти здоров’я та красу, проте з таким однозначним висновком не варто поспішати. Деякі популярні ЗОЖ-правила можуть не тільки не принести істотної користі, але й завдати шкоди організму. Як і чому це відбувається — розуміємо наш матеріал.

Не їсти після 18:00

Як не дивно, їсти потрібно не за часом, а за апетитом. Якщо після 18:00 ви не хочете їсти, і, можливо, рано лягаєте спати, то це одна ситуація, а якщо постійно боретесь з почуттям голоду і думаєте тільки про їжу, то така поведінка принесе лише шкоду та нуль користі.

Їсти після 18:00 можна і потрібно. Питання лише у тому, що саме. Незалежно від часу доби в їжі необхідно керуватися принципами правильного харчування, яке обов’язково повинно включати білок (м’ясо), клітковину (свіжі овочі), вуглеводи (крупи, цільнозерновий хліб), що повільно засвоюються, і жири (перш за все — «правильні» жири, які переважно представлені омега-3-поліненасиченими жирними кислотами).

Не буде помилкою, якщо після 18:00 з’їсте добрий стейк (червоне м’ясо) зі свіжими овочами. Це не принесе організму багато калорій (більшість з них витрачаються на перетравлення м’яса та овочевої клітковини), але забезпечить вас гарним настроєм та необхідними поживними речовинами. У м’ясі містяться незамінні амінокислоти, які ми не можемо отримати з будь-якої іншої їжі. При цьому амінокислоти є будівельним матеріалом для білкових гормонів. У нічний час відбувається синтез мелатоніну (гормону сну) та гормону росту. Їхньому недостатньому виробленню вчені відводять ключову роль у запуску механізмів старіння. Саме тому важливо створювати «правильні умови» для їхнього синтезу.

Отже, висновок: їмо м’ясо після 18:00, отримуємо мінімум калорій та достатню кількість будівельного матеріалу для гормонів, які виробляються під час сну, а також позбавляємося від почуття голоду, яке може призвести до стресу та втрати повноцінного сну.

Останні новини:  Побив 46-річний рекорд: рибак завдяки неймовірному улову прославився на всю країну

Якщо ви не прихильниця мяса, замініть його рибою, морепродуктами.

Повертаючись до фрази «їсти потрібно не за часом, а коли з’явиться апетит», важливо уточнити, що в нормі почуття голоду у здорової людини після повноцінного їжі пропадає на 4-6 годин. Якщо ви відчуваєте голод постійно, незалежно від того, що і скільки з’їли, це привід звернутися до лікаря.




Їсти часто малими порціями

А ось це правильний спосіб набрати вагу. При кожному прийомі їжі в кров виділяється гормон інсулін, основна функція якого – засвоїти клітинами глюкозу (цукор), що надходить з їжею. Але інсулін має ще одну особливість — підвищення його рівня в крові викликає і підтримує почуття голоду.

В результаті ми приймаємо їжу, провокуємо викид інсуліну, але оскільки з’їдаємо мало, надлишок інсуліну підтримує постійне почуття голоду, змушуючи все частіше робити “перекушування”. 6-8 перекушування на день по 200-300 ккал кожен – і отримуємо ту кількість калорій, яку ми не здатні витратити протягом дня. Підсумок – набір ваги.

Періодично «сідати» на дієту

Яких тільки не існує сьогодні дієт – фруктова, кефірна, кето-дієта, дієта на прізвище якоїсь відомої людини. Будь-яка дієта – це погано, якщо під словом “дієта” маються на увазі суттєві харчові обмеження. Як згадувалося вище, харчування має бути збалансованим і повноцінним постійно. Людському організму потрібні однаково білок (будівельний матеріал для м’язів, клітин, гормонів), вуглеводи (повільно засвоювані, є джерелом глікогену, необхідного для роботи всіх м’язів організму), клітковина (завдяки якій буде правильно працювати кишечник) та жири (забезпечують стабільність клітинних) мембран, є будівельним матеріалом для багатьох важливих гормонів та вітамінів).

Дієта – це позбавлення організму тих чи інших корисних поживних речовин, саме тому «схуднення» на дієті супроводжується втратою не тільки жирової маси, але й м’язів. Адже саме кількість і якість м’язів визначає наш стан здоров’я та якість життя.

Останні новини:  Ці 10 помилок роблять майже всі сучасні батьки

Крім того, пізнавши період жорстких обмежень у дієті, наш організм прагне якнайшвидше компенсувати втрачене, тому часто після закінчення дієти людина знову набирає зайві кілограми.

Використовувати сонцезахисні засоби («Вони запобігають старінню шкіри»)

Вікові зміни шкіри, як і всього організму, – це комплексний процес, який залежить від генетики (те, що закладено в нас задовго до народження, наша спадковість) та вплив факторів навколишнього середовища.

Стрес, сухе повітря, нерегулярний чи неправильний догляд, нездорові звички, неправильне харчування, вікові гормональні зміни – все це позначається на стані шкіри. Вважається, що шкіру потрібно захищати від сонця, вплив якого пришвидшує старіння. І це велика помилка.

Справа в тому, що наша шкіра є основним джерелом синтезу вітаміну D в організмі, а синтезується цей вітамін під впливом сонячного проміння на шкіру. Наносячи сонцезахисний крем, ми «захищаємо» себе, насамперед, від синтезу вітаміну D. Відомо, що дефіцит вітаміну D є причиною багатьох захворювань (рахіт, остеопороз, репродуктивні порушення, депресії, що спричиняє розвиток ожиріння, цукрового діабету, імунодефіцитних станів і навіть онкології).

Якщо говорити безпосередньо про шкіру, то в шкірі теж відбувається синтез вітаміну D, і цей процес дуже важливий для стану шкіри. Підтримка нормального рівня вітаміну D у шкірі оптимізує обмінні процеси, збільшує опір шкіри до зовнішніх впливів, підтримує оптимальну вологість шкіри (читайте також: «Вітамін D та старіння шкіри»).

З віком шкіра поступово втрачає здатність синтезувати вітамін D. В результаті природна бар’єрна функція шкіри погіршується, вона стає більш сухою, «в’ялою», менш стійкою до зовнішніх впливів. Доповнюємо цю ситуацію нанесенням «Санскрин» і отримуємо прискорення старіння шкіри.

Набагато корисніше насичувати шкіру провітаміном D, що є джерелом синтезу вітаміну D у шкірі. Існують навіть креми з провітаміном D. Використання зовнішніх засобів із провітаміном D дає унікальну можливість створити депо провітаміну D у шкірі незалежно від пори року та доби. Опинившись на сонці, шкіра виявиться готовою до активного синтезу вітаміну D.

Останні новини:  Слова, які не треба використовувати у своєму лексиконі, якщо ви хочете стати успішними

Бігати вранці

Здивовані? Безперечно, фізична активність потрібна кожному. Але вибираючи вид фізичної активності треба враховувати індивідуальні особливості. Ранкові пробіжки — один із найпоширеніших способів боротьби з гіподинамією, проте користь від такого виду активності отримають не всі «ранкові бігуни».

По-перше , важливо, де відбувається пробіжка. Важливо вибрати місце з гарною екологією, а також потрібно бути впевненим у своєму гарному здоров’ї. Не можна бігати (і займатися спортом в цілому), якщо в організмі є якісь «неполадки», по-науковому — дефіцити: дефіцит заліза (страждають 70% жінок та 40% чоловіків), дефіцит вітаміну D (страждають 80% населення країн з затяжними зимами) , дефіцит гормонів щитовидної залози; дефіцит статевих гормонів (менопауза у жінок)

Всі перераховані вище дефіцити призводять до саркопонії – втрати кількості і якості м’язової маси, що, у свою чергу, робить заняття спортом не тільки важким випробуванням, але і становить небезпеку для здоров’я.

Крім того, є категорія людей, яким ранковий спорт протипоказаний, та краще переносити фізичну активність на вечір. Іншими словами – фізична активність дуже важлива і необхідна, але час і метод краще підбирати разом з грамотним фахівцем.

Приймати полівітаміни

Так, ми живемо у складний час, коли погана екологія у поєднанні зі стресами мегаполісів та погіршенням якості харчових продуктів призводить до нестачі вітамінів та мікроелементів. Але це все — спільні слова, і вони не можуть бути приводом для того, щоб приймати «якісь вітаміни». Як не дивно, більшість вітамінів, які заявлені в полівітамінних комплексах, ми отримуємо з їжі в достатній кількості, а ті вітаміни, яких справді може не вистачати (А, Е, С, D, В12, залізо та ін) – містяться в таких «комплексах» у надто малій кількості, недостатній для поповнення дефіциту.

Насправді, у кожного дефіциту, зокрема вітамінного, є симптоми та способи виявлення (аналізи). Якщо вважаєте, що вам потрібні вітаміни – знайдіть час звернутися до лікаря, обстежтеся і приймайте те, що вам потрібно.


ua-novosti.info