Як змінилася логістика товарів широкого вжитку в Україні

87

Початок повномасштабного вторгнення рф в Україну став шоком для усіх мешканців нашої країни. Люди кинулися закупати продукти та товари широкого споживання, полиці магазинів у перші дні спорожніли, а потім почали закінчуватися запаси на складах компаній. Як завозити нові товари? Де їх зберігати? Відповіді на ці питання шукали українські торговельники та логісти. Поступово рішення були знайдені. Зі спеціалістами компанії «БіномКрафт» ми обговорили, як за два роки змінилася логістика товарів широкого споживання.

На жаль, сьогодні Україна – це країна ризику. Ніхто не знає, що буде завтра. Тому зараз з українських компаній, особливо з тих, що почали працювати нещодавно, іноземні партнери вимагають стовідсоткову передоплату. Чому? Щоб мінімізувати свої ризики. Компанії, які вже давно займаються імпортом, мають можливість працювати на більш лояльних умовах, наприклад, для них розмір передоплати може складати 30% чи 50% вартості товару. Це лише один з факторів, які ускладнили роботу українського бізнесу в 2022-2024 роках.

Ризики складського зберігання

Суттєвих змін зазнала складська логістика. Якщо раніше основний складський хаб був у Києві та Київській області, то через бойові дії зберігати товари на цій території стало неможливо. Компанії перевозили свої запаси у західні області, де настільки великих площ не було. Використовували навіть приміщення на 500 кв. м. Деякі компанії взагалі втратили на Київщині свої склади разом з товарами через обстріли та розкрадання російськими військовими.

Згодом, коли безпекова ситуація в Києві та області покращилася, компанії знову почали використовувати можливості складів столичного регіону. Однак спостерігається така ситуація: щоб реструктурувати ризики та не втратити все, компанії намагаються не зберігати усі товари в одній локації, а розподіляють між кількома складами, у тому числі в різних областях. Крім того, склади зараз переживають нестачу кадрів: чимало співробітників-чоловіків захищають Батьківщину, а жінки виїхали за межі України.

Останні новини:  Сопловой аппарат в автомобиле: устройство и принцип работы

Зміна ланцюгів поставок

До повномасштабного вторгнення морське сполучення забезпечувало значну частину імпорту та експорту. Бойові дії та блокування ворогом українських портів суттєво знизили ці показники. Українські компанії для постачання продукції на внутрішній ринок використовують порти сусідніх країн, зокрема Польщі та Румунії, а звідти товари перевозяться автомобільним транспортом. Схожа ситуація спостерігається і в залізничних перевезеннях: з азійського регіону товари залізницею приїжджають до Європи, а звідти автотранспортом прямують в Україну. Про прямі перевезення авіаційним транспортом взагалі довелося забути, адже повітряний простір України закритий вже більше двох років. В таких умовах найпопулярнішим способом перевезення товарів є автомобільний транспорт, зазначили в компанії «БіномКрафт Україна». Саме автошляхами завозиться вся продукція з Європи.




Однак організація перевезень автомобільним транспортом стала складним завданням через низьку пропускну спроможність прикордонних переходів на заході України, а вартість логістики значно зросла. Крім того, суттєво вплинуло на імпортні поставки блокування пропускних пунктів на західному кордоні України. Транзитний час міг сягати одного місяця. На щастя, ближче до середини 2024 року ця проблема перестала бути нагальною, нині в пунктах пропуску не спостерігаються величезні черги з вантажних автомобілів.

Останні новини:  Сопловой аппарат в автомобиле: устройство и принцип работы

Ці та інші фактори призвели до змін строків транспортування. Якщо до початку повномасштабного вторгнення, середні терміни на доставку товару з Китаю та інших країн південно-східної Азії складали 30-35 днів, то з початком війни та змінами ланцюгів поставок через європейські порти терміни змінилися на 40-45 днів.

Яких заходів вживають українські імпортери для подолання проблем з логістикою:

  1. переорієнтація вантажів на інші країни;
  2. планування замовлень та відвантажень заздалегідь, щоб мати в запасі час на вирішення проблем у разі виникнення форс-мажору;
  3. заповнення вільних вакансій працівниками, які не підлягають мобілізації;
  4. максимальна оптимізація складських процесів та їх автоматизація.
Останні новини:  Сопловой аппарат в автомобиле: устройство и принцип работы

Попри усі проблеми український бізнес продовжує працювати, сплачувати податки та забезпечувати людей необхідними товарами. Зокрема, компанія Binomcraft допомагає в пошуку надійних постачальників якісних товарів з Європи, Туреччини та Китаю. Основна мета діяльності – забезпечити безперервний розвиток бізнесу клієнтів, у тому числі компаній, які торгують товарами широкого вжитку.