Як виспатися у спеку: підбірка корисних порад

17.07.2024   01:00    40

Через аномальну спеку, високі температури та довгі світлові дні, більшість людей влітку стикається з проблемами зі сном. Ці фактори можуть впливати на здатність організму дотримуватися природного циклу сну, на швидкість засипання, а також на якість сну.

Без кондиціонерів та вентиляторів, які можуть допомогти охолодити повітря, комфортний сон влітку стає майже неможливим. Тож особливо складно висипатися у спеку в умовах постійних відключень світла, котрі позбавляють можливості користуватися охолоджуючими пристроями. Втім, дізнатись про те, як зробити так, щоб краще висипатись у спеку — читайте в матеріалі.

Поради для покращення сну у спеку

Спіть без одягу. Відмова від піжами може значно полегшити засинання в спеку, бо одяг може затримувати тепло, що сприятиме перегріванню тіла. Сон в піжамі також може погіршувати циркуляцію повітря навколо тіла. Якщо ж вам некомфортно спати без одягу, обирайте піжаму з бавовни чи льону, оскільки такі матеріали добре пропускають повітря.

Помістіть вашу постіль у морозильну камеру. Для отримання відчуття прохолоди, покладіть ваше простирадло у морозильну камеру приблизно на 15 хвилин перед сном, попередньо помістивши його в поліетиленовий пакет. Цей спосіб можна також використовувати для охолодження вашого одягу для сну.

Відмовтеся від ковдри та обирайте якісну постіль. У спеку краще буде відкласти вовняні та пухові ковдри, натомість краще використовувати тонке простирадло, яке допоможе зберегти необхідний для сну затишок, але не сприятиме перегріву. Якісні та «дихаючі» тканини допоможуть забезпечити гарну циркуляцію повітря та уникнути перегрівання. В літній період краще обирати постіль із бавовняної та льняної тканини.

Останні новини:  Чому не треба одразу вмикати світло у номері: працівниця готелю дала пораду туристам

Тримайте шторі та жалюзі закритими. Вдень варто зашторювати вікна та зачиняти жалюзі/ролети, щоб уникнути потрапляння зайвого світла та гарячого повітря у кімнату. Також доцільно обирати жалюзі та ролети світлого кольору, щоб уникнути зайвого поглинання тепла.

Дотримуйтесь вашого режиму сну. Важливо уникати денного сну влітку та намагатись лягати спати й прокидатись в один і той самий час. Через спеку у вас може виникати бажання поспати в обід, проте, денний сон може викликати у вас труднощі із засипанням вночі та безсоння.




Охолоджуйте спальню перед сном. Науковці вже неодноразово доводили, що для покращення якості сну необхідно спати у прохолодному приміщенні. Таким чином, перед сном слід обовʼязково провітрювати кімнату, щоб наповнити кімнату свіжим та прохолодним повітрям.

Дотримуйтесь водного балансу. Влітку особливо важливо не забувати про потребу забезпечувати організм необхідним рівнем рідини, отже слід випивати достатньо рідини упродовж всього дня. Проте, варто зменшити кількість випитої рідини перед сном задля уникнення набряків. Важливо надавати перевагу чистій питній воді, оскільки солодкі газовані напої або соки можуть сприяти зневодненню вашого організму.

Останні новини:  Продукт, який є на кожній кухні, назвали засобом від проблем зі шкірою

Спіть якомога ближче до землі. Кожному ще зі школи відомо, що тепло підіймається догори, тобто, найхолодніша частина вашого помешкання буде розташована найближче до землі. Таким чином, якщо ви проживаєте у приватному будинку, на літній сезон доцільно буде перебратись на нижній поверх будинку. За умови проживання у квартирі — необхідно, за можливості, перемістити матрац ближче до підлоги. При цьому, для забезпечення циркуляції повітря важливо зберегти трохи простору між підлогою та матрацом, тому скористайтеся рейками чи деревʼяними піддонами, щоб матрац не лежав повністю на підлозі.

Зберігайте дистанцію із партнером. Обіймаючись із коханою людиною ви обмінюєтесь теплом ваших тіл, що може призвести до перегрівання. Окрім цього, тісні обійми погіршуватимуть циркуляцію повітря та природні процеси теплообміну. Отже, варто відкласти обійми на більш прохолодну пору року або хоча б вкриватись окремими простирадлами замість того, щоб тулитися під одним.

Використовуйте грілки з крижаною водою. Заздалегідь наповніть грілку холодною водою та помістіть її в холодильник чи морозильну камеру, а перед сном покладіть її у ліжко. За відсутності грілок можна скористатися звичайними пляшками з крижаною водою, які потрібно розкласти по периметру вашого ліжка. Такі охолоджуючі елементи також можна прикладати до колін, щиколоток, шиї та ліктів.

Випийте чашку гарячого чаю перед сном. Приблизно за 30-50 хвилин до сну заваріть собі чашечку гарячого чаю, що тимчасово підвищить рівень вашого потовиділення, а разом з потом тіло віддасть зайве тепло. Для отримання такого ефекту можна також зʼїсти щось гостре на вечерю.

Останні новини:  4 корисні поради допоможуть зробити взуття водонепроникним без спеціальних засобів

Підготуйте розпилювач з холодною водою. За допомогою розпилювача, наповненого прохолодною водою, ви зможете час від часу освіжати обличчя, руки, задню частину шиї та під колінами. Охолодження цих частин тіла сприятиме покращенню терморегуляції.

Прийміть прохолодний душ перед сном. Ще одним методом покращення терморегуляції тіла є прийняття прохолодного душу за декілька хвилин до сну. При цьому, не потрібно митися крижаною водою, оскільки в організмі відбудеться зворотня реакція на різку зміну температур.

Уникайте фізичної активності ввечері. Влітку краще відмовитись від вечірніх тренувань, замість цього усі заняття спортом слід перенести на ранок.

Зробіть прохолодний компрес перед сном. Ця порада буде особливо актуальною для людей, у яких від спеки починає «нити» голова або взагалі починаються страшні мігрені. Для полегшення таких станів варто змочити рушник прохолодною водою, покласти змочений рушник на лоб та спробувати з ним заснути.

Дотримання цих простих, але ефективних порад може значно покращити якість сну влітку, особливо в умовах постійних відключень світла. Використовуючи надані вище рекомендації, ви зможете забезпечити собі міцний сон навіть у найгарячіші ночі.