Швейцарія не стане, як ЄС, передавати Україні російські кошти

29.07.2024   09:11    31

У п’ятницю, 26 липня 2024 року, Європейський союз (ЄС) оголосив про виділення Україні як допомогу за рахунок заморожених у Європі російських активів 1,5 млрд євро (1,44 млрд швейцарських франків).

Це перша така виплата, зроблена за рахунок відсотків, що набігли на російські активи, заморожені в ЄС як санкція, запроваджена Заходом щодо Росії у відповідь на її агресію. Швейцарія воліла залишитися осторонь, у фарватері ЄС вона не слідуватиме.

Про це пише SWI, передає Інше ТВ.

Після початку агресії Росії проти України у лютому 2022 року в країнах ЄС було заморожено російські активи на суму близько 200 мільярдів євро, близько 90% з них зберігаються в Бельгії на рахунках міжнародного депозитарію Euroclear.

Останні новини:  Українцям у Німеччині роздадуть гроші: скільки отримають біженці

У травні 2024 року країни ЄС домовилися використати відсотки, що набігають на заморожені активи російського ЦП, як виплати в дохід України, жертви агресії. Очікується, що цей процентний механізм приноситимуть у рік від 2,5 до 3 мільярдів євро, які підуть на цілі фінансування оборонних зусиль Києва та на післявоєнне відновлення України.

«ЄС підтримує Україну. Сьогодні на оборону та відновлення України ми переводимо 1,5 мільярда євро за рахунок заморожених російських активів», – заявила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн. – Ми хочемо зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя. І кращого застосування для грошей Кремля, ніж ці цілі, нам не знайти».

Останні новини:  НАТО готує Естонію до можливого конфлікту з РФ

Дев’яносто відсотків цієї суми будуть спрямовані на рахунки в Європейському фонді миру (European Peace Facility/EPF), структури для позабюджетного фінансування заходів Європейського союзу, які мають ключове військове та оборонне значення в рамках Загальної зовнішньої та безпекової політики ЄС. 10%, що залишилися, підуть в окремий «Фонд ЄС для допомоги Україні», створений для підтримки потреб країни у відновленні.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль висловив подяку ЄС за підтримку, подякувавши У. фон дер Ляйєн за значний Союз внесок в оборону та відновлення України. Міністерство оборони України також високо оцінило допомогу ЄС, наголосивши, що ці кошти зміцнять обороноздатність України. Росія, навпаки, засудила це рішення як «незаконне». Дмитро Пєсков, прес-секретар президента Росії Володимира Путіна, заявив, що подібні дії спричинять «продуману відповідь з боку Росії».




У відповідь на запит швейцарського інформаційного агентства Keystone-SDA Державний секретаріат з економічних питань (Seco, підрозділ Мінекономіки країни) підтвердив, що Швейцарія не слідуватиме підходу ЄС. За словами Seco, Швейцарія відповідно до швейцарського законодавства та міжнародних зобов’язань не має права отримувати жодних особливих доходів у зв’язку із коштами російського Центрального банку.

Останні новини:  Якщо партія Шольца програє ультра правим на вирішальних виборах, це може призвести до його усунення

Станом на квітень 2024 року загальна вартість активів Центрального банку Російської Федерації, заморожених у Швейцарії, становила трохи більше ніж 7 мільярдів швейцарських франків. Ці кошти знаходяться окремо від заморожених активів, що належать приватним особам чи компаніям, пов’язаним із Росією.


inshe.tv