Нідерланди розглядали варіант військового втручання після катастрофи MH17, – ЗМІ

13.07.2024   18:00    42

Після збиття рейсу MH17 на Донбасі Нідерланди як один із варіантів реагування всерйоз розглядали військове втручання. Про це пише нідерландське видання Nieuwsuur, посилаючись на заяви високопоставлених чиновників.

Зазначалося, що в перші дні після катастрофи рейсу MH17 Нідерланди навмисно вирішили публічно не засуджувати Росію, щоб уникнути перешкод репатріації тіл загиблих і примусити Росію підтримати резолюцію ООН, у якій підтримувалося незалежне розслідування, суд над винними та співпраця на місці катастрофи.

“Ми ухвалили усвідомлене внутрішнє рішення не вказувати на Росію на самому початку”, – каже тодішній генеральний директор з політичних питань МЗС Вім Геертс. – “Найважливішим було не відштовхнути Росію”.

Останні новини:  США наступного тижня оголосять про новий пакет військової допомоги для України

Щойно тіла були репатрійовані, позиція Нідерландів стала жорсткішою, зазначають чиновники, додаючи, що катастрофа рейсу MH17 стала “переломним моментом у наших відносинах із Росією”.

У бесіді з Nieuwsuur високопоставлені чиновники підтвердили повідомлення про те, що Нідерланди серйозно розглядали можливість військового втручання в зону катастрофи.

“Колишній командувач збройними силами Том Міддендорп заявив, що “це був цілком реальний варіант”, пояснивши, що австралійських спецпризначенців доправили літаком, вони тренувалися разом із голландськими командос”, – пише видання.

Нинішній прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф також підтвердив, що в країні “справді розробляли і розглядали можливість такого варіанту”.

Останні новини:  Українцям у Німеччині роздадуть гроші: скільки отримають біженці

Але він також підкреслив, що це був крайній варіант, і рішення про введення військ навряд чи було б ухвалено на емоціях.

Катастрофа MH17 – що треба знати

Рейс MH17 Malaysia Airlines було збито 17 липня 2014 року на сході України – у період, коли Росія відібрала український Крим і почала війну на Донбасі, замовчуючи свої дії для світу. На борту літака перебувало 298 осіб (196 громадяни Нідерландів) – усі вони загинули. Тоді слідча група представників різних країн розпочала міжнародне розслідування обставин трагедії.

Останні новини:  У Білому домі заперечили, що Байден не зможе добитися мирної угоди в Газі

24 травня 2018 року представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України надали докази, що “Боїнг” збили із зенітно-ракетного комплексу “Бук”. Він належав 53-й зенітно-ракетній бригаді Збройних сил РФ.




17 листопада 2022 року на судовому засіданні в Гаазі визнали, що літак збила саме російська ракета на території, підконтрольній на той час бойовикам “ДНР”.


uapress.kyiv.ua