Археологи приготували диких птахів інструментами неандертальців

28.07.2024   15:30    4

Археологи приготували п’ять диких птахів, використовуючи інструменти неандертальців, щоб відтворити побут цих давніх людей. Трьох птахів науковці засмажили на вугіллі, а з двох добули м’ясо за допомогою крем’яних відщепів — уламків каміння, які відбивали чи відтискали неандертальці з більших шматів породи. Дослідження опублікували в журналі Frontiers in Environmental Archaeology.

Чи вдалося приготувати вечерю за методом неандертальців?

Для експерименту археологи обрали п’ятьох птахів, які загинули від природних причин у реабілітаційному центрі та були подібними за розміром та видом до тих, чиї кістки знаходили на місцях стоянки неандертальців. Зокрема, у дослідженні використали ворон (Corvus corone), диких голубів (Columba palumbus) та горлиць (Streptopelia decaocto).

Останні новини:  Астрономи виявили унікальну асиметричну екзопланету

Обробивши птахів кам’яними інструментами, подібними до неандертальських, а інших засмаживши, науковці поміщали кістки птахів у розчин ферменту, який позбавляв м’яких тканин, але зберігав кістки. Далі аналіз кісток під мікроскопом показав, що після оброблення сирої птиці на кістках залишалися сліди надрізів, тоді як приготування на вогні залишало сліди обпалювання та сильніше пошкоджувало структуру кісток. У майбутньому це допоможе археологам впізнавати на рештках тварин сліди від приготування їх неандертальцями та краще розуміти побут давніх людей з окремих стоянок.

Останні новини:  Вчені спробували на смак найстарішу воду на Землі