Аналітик пояснив, що стоїть за гучною заявою Ердогана про вторгнення в Ізраїль

30.07.2024   12:00    53

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зробив максимально гучну і необдуману заяву про те, що Туреччина може зайти в Ізраїль “так само, як зайшла в Карабах і Лівію”.

Таку думку висловив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. Він зазначив, що це не вперше, коли “Ердоган розкидається настільки войовничими і гучними заявами”. Наприклад, 28 жовтня 2023 року він виголосив не менш різку промову на адресу Ізраїлю та Заходу.

Однак цього разу, як пояснив Коваленко, річ не в антисемітських і антизахідних поглядах турецького президента, а в зовсім іншому – слабких позиціях Ердогана і його партії, втраті політичного впливу.

Останні новини:  У Білому домі заперечили, що Байден не зможе добитися мирної угоди в Газі

Аналітик зазначив, що торік у Туреччині відбувалися президентські вибори і, Ердоган мало не програв їх. А 2019 року його партія на місцевих виборах втратила позиції і тоді вперше за 25 років мером Стамбула став не провладний кандидат. А цього року опозиція вже була попереду не тільки в Стамбулі, а й в Анкарі, Ізмірі, Антальї.

“Реджеп Тайп Ердоган і очолювана ним Партія справедливості та розвитку стрімко втрачають підтримку населення Туреччини, а тому активізують ті інструменти, що завжди приносили увагу електорату- популізм і войовничість”, – констатував Коваленко.

Останні новини:  ЦАХАЛ ліквідував командира Хезболли, причетного до терактів 1983 року

Він зазначив, що в Ердогана з’явилася можливість об’єднати консервативне суспільство країни, підвищивши свою електоральну стабільність, скориставшись операцією в секторі Газа, а також погрозами на адресу ненависного Заходу, який займає левову частку в експорті турецьких товарів, без якого економіка Туреччини завалилася б як картковий будиночок.

“Тепер операція ЦАХАЛ проти “Хезболли”, що готується, знову збуджує популістську войовничість Ердогана, за якою нічого не стоїть, окрім словоблуддя”, – констатував Коваленко.

Останні новини:  Якщо партія Шольца програє ультра правим на вирішальних виборах, це може призвести до його усунення

Заява Ердогана про вторгнення в Ізраїль

28 липня президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина здатна здійснити вторгнення в Ізраїль. “Так само, як ми увійшли в Карабах, так само, як ми увійшли в Лівію, ми зробимо те ж саме з ними. Немає нічого, що ми не можемо зробити. Ми просто повинні бути сильними, щоб зробити ці кроки”, – заявив він.





uapress.kyiv.ua