Вчені встановили, коли люди насправді приручили коней

15.06.2024   07:30    41

Нове дослідження ДНК стародавніх коней показало, що люди одомашнили цих тварин на 1000 років пізніше, ніж вважалося раніше, пише Успіх in UA.

Спочатку їй приручили для їхнього м’яса та молока, а потім для використання коней як транспортних засобів.

Зазначається, що генетичний аналіз виявив дату одомашнення сучасних коней близько 2200 року до нашої ери, що змушує дослідників переосмислити, як коні та люди поширювалися в Центральній Європі тисячоліття тому.

“Завдяки своїй витривалості на великі відстані, здатності переносити важкі вантажі та підтримці вершників коні допомогли зробити революцію в історії людства, дозволивши людям швидко поширюватися по всьому світу, привозити з собою їжу та спорядження, а також битися зі зброєю верхи на коні”, – зазначають фахівці. 

Новий аналіз 475 геномів стародавніх коней спростовує ідею про те, що великі кінські табуни супроводжували міграцію людей через Європу тисячі років тому. Дослідження показало, що чіткі зміни в генетиці одомашнених коней вказують на дату близько 2200 року до н.е., повідомляє unian.ua.

Також генетичне дослідження показало, що нова кровна лінія, яка відповідає крові сучасних одомашнених коней, виникла близько 2200 року до н.е., що добре збігається з археологічними свідченнями зображень коней у Месопотамії та похованнями колісниць на Уралі.

“Схоже, що перше одомашнення було мотивоване доступом до м’яса і молока в деяких центральноазіатських осілих групах мисливців-збирачів”, – зауважив співавтор дослідження Людовік Орландо.

Проте люди, які жили на території сучасного Казахстану, не використовували коней для пересування.

“На відміну від них, інші групи, які одомашнили коней 4200 років тому, були зацікавлені в мобільності, оскільки їхній родовід коней розширювався, як ніхто інший до і після цього”, – пояснив Орландо.

Водночас археозоолог з Університету Колорадо в Боулдері Вільям Тейлор, який не брав участі в дослідженні, розповів виданню, що це дослідження “досить переконливо показує, що хоча Ямна та інші ранні культури західних степів могли мати зв’язок з дикими кіньми, вони мали мало спільного з першим одомашненням коня”. За його словами, генетична модель нового дослідження добре узгоджується з іншими прямими доказами.




Наразі залишається загадкою, чому люди одомашнили коней набагато пізніше за інших тварин, таких як собаки, вівці, велика рогата худоба та навіть віслюки. Проте як тільки вони це зробили, то почали брати коней з собою майже скрізь, куди б вони не йшли.

“Ця відносно пізня експансія коней, явно була спричинена людьми, оскільки така експансія була безпрецедентною в нашому наборі даних, який охоплює 50 000 років”, – підсумував Орландо. 

Останні новини:  В Австралії знайшли сліди полярних динозаврів