SpaceX показала скафандр для першої приватної місії з виходу у відкритий космос (ВІДЕО)

09.05.2024   10:31    773

Костюм для виходу у відкритий космос (EVA) є значно оновленою версією тих, які використовуються США для місій «Аполлон», «Скайлеб», «Спейс Шаттл» тощо

SpaceX опублікувала відео з докладним описом футуристичних особливостей скафандра, який проходитиме космічні випробування в рамках місії Polaris Dawn.


Компанія вже має костюм для внутрішньотранспортної діяльності (IVA), який одягають астронавти капсули Dragon. Нова технологія призначена для виходу у відкритий космос.

Костюм для виходу у відкритий космос (EVA) є значно оновленою версією тих, які використовуються США для місій «Аполлон», «Скайлеб», «Спейс Шаттл» та Міжнародної космічної станції.

Скафандр спроектований таким чином, щоб мати набагато більшу мобільність при підвищеному тиску, бути менш вразливим до розривів, підтримувати комфортну температуру для користувача та захищати його від мікрометеоритів. На відміну від IVA, новий скафандр не обмежує руху, дозволяючи виконувати роботу в космосі, а не просто забезпечує екстрений захист.

Останні новини:  За раз - мінус 9 операторів дронів: українська "пташка" влаштувала окупантам братську могилу. Відео

За даними SpaceX, в EVA використовуються нові матеріали, процеси виготовлення і з’єднання, що обертаються, що забезпечують мобільність при підвищеному тиску і більший комфорт при здуванні. Ущільнення, блискавки та клапани розраховані на високий рівень резервування у разі збою.

Крім того, надрукований на 3D-принтері шолом має новий козирок, покритий оксидами міді та індія, здатний витримувати сонячні відблиски. У ньому також є проекційний дисплей і камера, що надає в режимі реального часу інформацію про тиск, температуру та відносну вологість у костюмі.

Скафандр для виходу у відкритий космос уперше полетить у рамках місії Polaris Dawn за кілька місяців. Капсула Dragon для цього польоту модифікована інженерами компанії, щоб дозволити передньому люку відкриватись у космосі, безпечно скидати та повторно нагнітати тиск.





На висоті 700 км у двогодинному виході у відкритий космос візьмуть участь два з чотирьох членів екіпажу Polaris Dawn. Основну увагу буде приділено перевірці безпеки та практичності скафандрів, а також спеціальної конструкції, оснащеної поручнями та інтерфейсами, призначеної для виходу та повернення астронавтів у капсулу.

Останні новини:  На Бахмутському напрямку прикордонники знищили склад боєкомплекту росіян (ВІДЕО)