Дієві методи вивести цвіль із ванної кімнати

20.05.2024   01:00    21

Ванна кімната — саме вологе місце у квартирі,  тому найчастіше в цих умовах на поверхнях стін і стелі може з’явитися грибок. Однак цвіль не лише псує зовнішній вигляд кімнати, а й доволі негативно впливає на наше здоровʼя. Тому від нього потрібно як найшвидше позбуватися, і використовувати для цього можна як і народні засоби, так і спеціалізовані.

Засоби від цвілі у ванній кімнаті

Оскільки проблема існує давно, хіміки знайшли способи, як боротися з небезпечним ворогом. У сучасних магазинах можна підібрати засоби, за допомогою яких цвіль прибирається назавжди. У продажу є як спеціальні препарати, призначені для санітарної обробки заражених ділянок, так і побутові універсальні засоби широкого призначення.

Спеціальні препарати

Бактерицидні препарати в боротьбі проти мікроорганізмів безсилі. Вони діють на бактерії, а не на гриби. Тому для очищення ванній вибирають протигрибкові речовини. За складом вони бувають, як на водній так і на масляній основі. Одні препарати призначені для знищення грибниці, а інші — для створення на поверхні плівки, яка перешкоджає її виникненню і розвитку. При виборі відповідного засобу потрібно з огляду на матеріал поверхні, яка буде оброблятися. Оскільки до складу препаратів входять сильнодійні речовини, важливо дотримуватися правил безпеки. Якщо це концентрат, то потрібно розводити його в зазначених пропорціях. При роботі необхідно використовувати гумові рукавички, окуляри та респіратори.

Останні новини:  Досвідчені господині розповіли, як відмити гриль

Народні засоби

Через брак промислових препаратів можна використовувати рецепти, випробувані в народі.Отже, чим відмити цвіль:

  • Мідний купорос. Щоб видалити цвіль у ванній можна використовувати розчин купоросу, приготований своїми руками. Приготування розчину стандартне: на 5 літрів води необхідно розвести 50 грамів мідного купоросу. Важливо дотримуватися правил безпеки й використовувати респіратор і печатки. При можливості, на час обробки поверхонь забрати з будинку дітей. Обробляти стіни та підлогу потрібно пензликом. Краще брати невеликий пензлик, щоб не розбризкувати засіб і щоб він не потрапивна одяг або шкіру. На місцях постійної появи чорних плям цвілі необхідно нанести товстіший шар. Змити чистою водою з використанням губки через 3-3,5 години. Потім ванну кімнату обов’язково провітрити.
  • Хлор. Побутові речовини на його основі ефективні в боротьбі з цвіллю. У них міститься агресивний компонент, що знищує більшість грибків. Добре промити ванну кімнати та провітрити.
  • Столовий оцет, 6-9% розчин — відмінний антисептик. Губкою або ганчіркою, змоченою в не розбавленому оцті, протерти проблемну зону, залишити до повного висихання. Потім промити поверхню водою і добре провітрити кімнату.
  • Порошок бури. Природний мінерал має гарні антисептичні властивості. Сумішшю з 1 склянки бури та 2,5 л води можна почистити запліснявілу ділянку. Після повного висихання сухою тканиною прибрати виступили кристали. Якщо зона ураження велика, можна обприскати її розчином з 1 склянки бури та 4 л води.
  • Харчова сода — це прекрасний антисептик. Крім того вона абразивна, внаслідок чого дає можливість не тільки видалити грибок у ванній, а й очистити поверхні від забруднень від мила, води та інших слідів. Для приготування засобу, потрібно соду насипати в пластикову тару і залити оцтом. Отриманою піною потрібно прочистити всі поверхні. Куточки ванної, шви між плитками, труби та інші важкодоступні елементи рекомендується почистити за допомогою зубної щітки. Після використання поверхню необхідно промити чистою водою, щоб змити соду, яка при висиханні утворює білі розводи та патьоки;
  • Перекис водню. Недорога і нетоксична рідина, яку можна знайти в аптеці. Цим засобом можна чистити кольорові поверхні тому, що можливо відбілювання поверхні;
  • Нашатирний спирт. Добре підходить для обробки щільних твердих покриттів (скла, керамічної плитки). Розбавляється в пропорції 1: 1 з водою і наноситься на стіну пульверизатором або губкою. Через кілька годин його можна змити водою. Чи не застосовується для пористих матеріалів (дерева, бетону, гіпсокартону).
Останні новини:  Чому фахівці не радять прасувати постільну білизну