Як правильно сидіти на мотоциклі

23.04.2024   19:00    426

Мотоцикл – це не просто засіб пересування. Це драйв, хобі, улюблена іграшка або навіть спосіб життя. Але керувати таким «залізним конем» безпечно та комфортно можна лише за умови правильної посадки на ньому. Ось кілька ключових моментів, на які варто звернути увагу, щоб сидіти на мотоциклі правильно.


Руки

Не стискайте кермо мертвою хваткою! Ваші руки мають бути трохи розслаблені – тільки тоді ви зможете впевнено утримувати кермо. Уявіть, що ви тримаєте в руках тендітну пташку – ніжно, але міцно.

Лікті повинні бути злегка зігнуті. Це дає свободу рухів та дозволяє легше маневрувати. Якщо при крені в повороті розігнутої руки недостатньо, щоб дотягуватися до ручки, то можна й потрібно злегка нахилятися вперед.

Зап’ястки мають бути прямими. Не вигинайте їх у той чи інший бік, оскільки це може призвести до втрати контролю над мотоциклом.



При повороті керма намагайтеся не тягнути на себе потрібну ручку, а відштовхувати іншу. Так контролювати кермо простіше й під час кренів, коли кермо прагне відхилитися від положення прямо, і під час утримання рівноваги на малих швидкостях. Руки набагато менше втомлюватимуться.

Спина та корпус

Спина має бути прямою, але не напруженою. Це не означає, що спина має бути перпендикулярна землі, але заокруглювати її не потрібно (це допускається лише під час гальмування). Тобто, просто не турбуйтеся, але і не вигинайте спину, інакше ви швидко втомитеся. Розслабте плечі. Вони не повинні бути підняті чи напружені.

Останні новини:  Має знати кожен автовласник: як точно дізнатися залишок палива в машині

Ноги

Ступні краще ставити на підніжки передньою третиною стопи та посередині підніжки. При цьому носки не повинні стирчати убік, щоб ви випадково не зачепили ними асфальт під час маневрування. Якщо ставити стопи на підніжки ближче до п’яти, то носки таки будуть стирчати.



Притисніть коліна до бака мотоцикла. Це забезпечить вам більш стійку посадку та дозволить краще відчувати мотоцикл.

Натиск ногою на підніжку дозволить швидко нахилити мотоцикл для маневру, і вам залишиться лише злегка відштовхувати ручку керма, не даючи йому нахилитися більше, ніж вам потрібно.

Положення голови

Голова повинна бути трохи піднята, а погляд спрямований уперед, на дорогу, в тому напрямку, куди ви їдете. Не дивіться вниз, оскільки це може призвести до дезорієнтації у просторі. При цьому не забувайте уважно дивитися на всі боки та в дзеркала при зміні смуги та на перехрестях. Але уникайте різких рухів головою. Це може призвести до втрати рівноваги.

Останні новини:  В Україну привезли новітній суперкар Mercedes-AMG GT (фото)

Типові помилки посадки на мотоциклі

Щоб краще розуміти, як правильно сидіти на мотоциклі, розберемо також типові помилки, щоб вам було простіше їх уникати.

  1. Не сидіть надто далеко від бензобака. В цьому випадку ви не зможете торкатися його колінами, і належного контакту з байком не буде – ви не зможете ним управляти. При цьому збільшується навантаження на руки, спину та ноги.
  2. Не випрямляйте руки повністю, інакше «керувати» мотоциклом ви будете лише корпусом, перекидаючи його масу зліва направо та назад. Маневрувати при цьому вам все одно не вдасться.
  3. Не тримайте всі п’ять пальців на ручці газу. При їзді містом краще підстрахуватися та тримати вказівний або разом вказівний та середній пальці на важелі гальма, щоб мати можливість швидше зреагувати на позаштатну ситуацію. Крім того, пальці поверх важеля гальма, отримуючи опору, дозволяють краще контролювати поворот ручки газу.
  4. Напруга у м’язах, через що створюється надто жорсткий зв’язок з органами управління. І такий зв’язок може спровокувати поворот керма, коли це не потрібно, і навіть призвести до воблінгу (швидкі коливання байка з боку на бік).
Останні новини:  Cadillac представив електричний кросовер Optiq

Відпрацювання правильної посадки

У вас легко вийде все, крім контролю надмірної напруги м’язів – правильне зусилля приходить разом з практикою. Тому найкращий спосіб навчитися правильно сидіти на мотоциклі – це практикуватися. Для початку знайдіть безпечне місце та потренуйтеся приймати правильне положення тіла на мотоциклі та контролювати його у русі. В ідеалі – з інструктором, який помітить ваші помилки та виправить їх, доки вони не перетворилися на звичку.

Пам’ятайте, що правильна посадка, до якої треба звикати одразу, – це не просто питання естетики, а запорука безпеки, комфорту та керованості.

Ще декілька порад

  • Вибирайте мотоцикл, який підходить вам за розміром (особливу увагу приділіть висоті по сідлу). Якщо незручно сидіти на мотоциклі, ви не зможете його контролювати.
  • Використовуйте мотоекіпірування. Вона не тільки захистить вас у разі падіння, але й допоможе вам почуватися впевненіше (наприклад, не боятися обпекти ногу об двигун чи вихлопну трубу).
  • Не соромтеся звертатися за допомогою до досвідчених мотоциклістів. Вони можуть дати вам цінні поради не тільки з правильної посадки.


avtomir.ua