Винайдено більш дешевий метод 3D-друку об’єктів із різних матеріалів

16.04.2024   21:45    36

Інженери зі США розробили інноваційний метод 3D-друку VIPS-3DP, який обіцяє зробити адитивне виробництво дешевшим. Технологія дозволяє виготовляти об’єкти з одного або декількох матеріалів, у тому числі з металів, економніший та простіший, порівняно з сучасними аналогами.

Розробники — фахівці Університету Флориди — назвали свій винахід «індукованою парою тривимірною печаткою з поділом фаз». Вона заснована на особливих, екологічно чистих полімерних «чорнилах», які можуть бути додані частинки металу або кераміки. При друкуванні в зону друку виділяється нерозчинна пара, від якої рідкий компонент чорнила застигає, перетворюючись на тверде тіло.

Останні новини:  Hanwha створює нову гаубицю Aerospace 8x8: конкурент RCH 155 і Caesar вперше матиме дальність пострілу більше 70 км

Як пише Science Daily, цей процес дозволяє інженерам друкувати об’єкти з різних видів матеріалів з різним, заданим рівнем пористості. Створені таким методом вироби будуть потрібні в медицині та аерокосмічній промисловості.

«Це перспективний спосіб виробництва металевих виробів, що вимагають різного рівня пористості, — сказав Марк Сол-Грас, один з дослідників. — Хороший приклад — штучна кісткова тканина. Ми можемо надрукувати імплант з підхожою пористістю, щоб він міг утворити одне ціле з розташованими навколо людських клітин».

Крім того, що метод VIPS-3DP вимагає менше вкладень в інфраструктуру, він витрачає менше електроенергії та не використовує матеріали, що забруднюють довкілля.

Останні новини:  Hanwha створює нову гаубицю Aerospace 8x8: конкурент RCH 155 і Caesar вперше матиме дальність пострілу більше 70 км

Винахідники вже запатентували свою технологію та отримали фінансування від федеральних агентств, зокрема Національного наукового фонду та Міністерства енергетики США.


cikavosti.com