Вчені перевірять друге можливе призначення Стоунхенджу

23.04.2024   12:12    1301

Що стосується зв’язку з небом, то Стоунхендж найвідоміший завдяки своїм сонячним орієнтаціям.

Кожної літньої ночі десятки тисяч людей збираються у Стоунхенджі, щоб відсвяткувати і побачити схід Сонця, який збігається з П’ятковим каменем, що стоїть за межами кола. Шість місяців по тому менший натовп збирається навколо П’яткового каменю, щоб побачити захід Сонця в середині кам’яного кола.


Але вже 60 років існує гіпотеза, що частина Стоунхенджу також вирівнюється зі сходом і заходом Місяця під час так званого великого місячного стояння. Хоча про кореляцію між розташуванням певних каменів і повним місячним стоянням відомо вже кілька десятиліть, ніхто систематично не спостерігав і не фіксував це явище в Стоунхенджі.

Саме це ми прагнемо зробити в рамках проекту, що об’єднує археологів, астрономів і фотографів з English Heritage, Оксфордського, Лестерського і Борнмутського університетів, а також Королівського астрономічного товариства.

Наразі існує безліч археологічних доказів, які вказують на те, що орієнтація за сонцем була частиною архітектурного задуму Стоунхенджу. Близько 2500 року до н.е. люди, які встановили великі камені і вирили крейдою алею, схоже, хотіли закріпити вісь сонцестояння в архітектурі Стоунхенджу.



Археологічні знахідки з сусідніх Даррінгтонських стін – місця, де, на думку вчених, зупинялися стародавні люди, які відвідували Стоунхендж, вказують на те, що з двох сонцестоянь саме середньозимове збирало найбільше натовпу.

Але Стоунхендж включає й інші елементи, такі як 56 ям, розташованих по колу, земляний вал і рів, а також інші менші елементи, такі як чотири станційні камені. Це чотири сарсенові камені, різновид силікатного пісковика, поширеного у Вілтширі, які були ретельно розміщені так, щоб утворити майже точний прямокутник, що охоплює кам’яне коло.



Лише два з цих каменів збереглися, і вони бліднуть у порівнянні зі своїми більшими побратимами, оскільки мають лише кілька футів заввишки. Яким же могло бути їхнє призначення?

Останні новини:  Інноваційний телескоп показав перші зображення космосу

Місячна зупинка

Прямокутник, який вони утворюють, не є простим прямокутником. Коротші сторони паралельні головній осі кам’яного кола, і це може бути підказкою щодо їхнього призначення. Довші сторони прямокутника огинають зовнішній бік кам’яного кола.

Вважається, що саме ці довші сторони збігаються з основними місячними стояннями. Якщо відмітити положення сходу (або заходу) Місяця протягом місяця, то можна побачити, що він рухається між двома точками на горизонті. Ці південна і північна межі сходу (або заходу) Місяця змінюються з циклом 18,6 років між мінімальним і максимальним діапазоном – так званими малим і великим місячними стояннями, відповідно.

Велике місячне стояння – це період тривалістю близько півтора-двох років, коли найпівнічніший і найпівденніший схід (або захід) Місяця знаходяться на найбільшій відстані один від одного. Коли це відбувається, Місяць сходить (і заходить) за межами діапазону сходів і заходів Сонця, що, можливо, надало цьому небесному явищу особливого сенсу і значення.

Останні новини:  Молода професорка створила віртуального двійника людини для запобігання хворобам

Найпереконливіші докази того, що люди відзначали великі місячні стояння, походять з південного заходу США. Великий Дім Камінної Скелі, багаторівневий комплекс, побудований предками пуебло в Національному лісі Сан-Хуан, штат Колорадо, понад 1 000 років тому.

Він розташований на хребті, який закінчується природним утворенням здвоєних скельних стовпів – місцевості, що має культурне значення для більш ніж 26 корінних американських племен. З точки зору Великого Дому, сонце ніколи не зійде в проміжку між стовпами.

Однак під час тривалої зупинки Місяць сходить між ними у вражаючому вигляді. Під час розкопок було знайдено збережену деревину, що дозволило дослідникам визначити роки будівництва Великого Будинку.

З шести дат розкопок чотири припадають на великі місячні стояння між 1018 і 1093 роками нашої ери, що вказує на те, що ділянка відновлювалася, підтримувалася або розширювалася під час послідовних великих стоянь Місяця.

Повертаючись до південної Англії, археологи вважають, що існує зв’язок між великим місячним затишшям і найпершою фазою будівництва Стоунхенджу (3000-2500 рр. до н.е.), до того, як були привезені сарсенові камені.

Кілька наборів кремованих людських останків цієї фази будівництва було знайдено в південно-східній частині пам’ятника в загальному напрямку найпівденнішого великого стояння місяця, де також були встановлені три дерев’яні стовпи в березі. Цілком можливо, що між місцем розташування Стоунхенджу і Місяцем існував ранній зв’язок, який пізніше був підкреслений, коли був побудований станційний кам’яний прямокутник.

Однак, гіпотеза про зупинку Місяця викликає більше запитань, ніж дає відповідей. Ми не знаємо, чи було місячне розташування станційних каменів символічним, чи люди мали через них спостерігати за Місяцем. Ми також не знаємо, які фази Місяця були б більш драматичними для спостереження.

Останні новини:  Система машинного навчання навчилася передбачати землетруси з точністю до годин

Пошук відповідей

У нашій майбутній роботі ми спробуємо відповісти на питання, які піднімає гіпотеза великої зупинки Місяця. Незрозуміло, чи був би Місяць достатньо сильним, щоб відкидати тіні, і як би вони взаємодіяли з іншими каменями. Нам також потрібно буде перевірити, чи можна побачити ці лінії сьогодні, чи вони заблоковані лісами, дорожнім рухом та іншими об’єктами.

Місяць буде вирівнюватися з прямокутником каменю станції двічі на місяць з
приблизно з лютого 2024 року по листопад 2025 року, що дасть нам багато можливостей
спостерігати це явище в різні пори року і фази Місяця.

Щоб втілити наші дослідження в життя, “Англійська спадщина” транслюватиме найпівденніший схід Місяця в червні 2024 року, а також проводитиме низку заходів протягом року, включаючи лекції, поп-ап планетарій, спостереження за зірками та розповіді про них.

По той бік Атлантики наші партнери з Лісової служби США розробляють освітні матеріали про найбільшу зупинку Місяця в національному пам’ятнику Chimney Rock. Результатом цієї співпраці стануть заходи, що демонструватимуть і обговорюватимуть місячні вирівнювання як у Стоунхенджі, так і в Чимні-Рок.



nnews.com.ua