В Іспанії встановлять підводний конвертер морських хвиль для отримання енергії

23.04.2024   17:06    340

Ірландська компанія Wave Energy Ireland (CWEI) розробила занурювальний перетворювач енергії хвиль під назвою CETO. Система розміщується під водою і використовує рух хвиль для генерації електроенергії, яка потім передається на берег по динамічному кабелю.


Конструкцію можна встановити на різній глибині та за будь-яких умов морського дна, що робить її універсальним рішенням для використання хвильової енергії. CETO складається з самостійних модулів, які можна додавати або прибирати, залежно від необхідної потужності. Установка була схвалена для розгортання в Країні Басків в Іспанії. Вона працюватиме у відкритому океані протягом двох років.

Останні новини:  NASA: через дефекти корабля «Оріон» повернення до Місяця може бути відкладено

Подібно до вітру і сонця, морські хвилі також володіють необмеженим запасом енергії, яку можна використовувати для задоволення глобальних енергетичних потреб. Оскільки країни прагнуть поступово відмовитися від викопного палива, ведуться активні розробки нових способів використання цього поновлюваного джерела енергії. Раніше вже були представлені різні варіанти для максимізації виходу енергії внаслідок ритмічного руху по поверхні хвиль. Підхід CETO трохи відрізняється, оскільки їхній перетворювач хвильової енергії (WEC) повністю занурений під воду.



Цей перетворювач хвильової енергії використовує технологію точкового поглинання енергії хвиль. Пристрій WEC складається з буя, який знаходиться на кілька метрів нижче поверхні океану і рухається разом із хвилями. Він може бути встановлений на різній глибині та за різних умов морського дна. Завдяки цьому розміщення можливе далеко від штормових хвиль і зон відпочинку на пляжах.



Конструкція пристрою мінімізує візуальний вплив і дає змогу зберегти звичне середовище проживання для морського життя. Він прикріплений до морського дна за допомогою швартувальної системи, а безвуглецева електроенергія, що генерується плавучим приводом, виводиться з системи за допомогою динамічного кабелю.

Останні новини:  Біологи підрахували, скільки мамонтів змогло б вижити на сучасній Алясці

Система повністю модульна і може бути організована в масиви для забезпечення чистої та екологічно чистої енергії в мережу.

CETO отримав схвалення на розгортання прототипу в Країні Басків, Іспанія. Перетворювач енергії хвиль працюватиме у відкритому океані протягом двох років. Зібрані під час експлуатації дані будуть використовуватися для подальшої перевірки технології та її ефективності.

Останні новини:  Нове дослідження показало, що не всі мисливці-збирачі палеоліту полюбляли м'ясо

Розгортання прототипу CETO здійснюється в рамках програми EuropeWave. Ця програма має у своєму розпорядженні бюджет у 22 млн євро для підтримки проєктів з освоєння хвильової енергії в регіоні.


cikavosti.com