Супутникові вимірювання виявили, що майже половина найбільших міст Китаю повільно тоне

23.04.2024   10:25    1101

Згідно з новим дослідженням, опублікованим цього тижня в журналі Science, майже половина великих міст Китаю тоне, що ставить мільйони місцевих жителів під загрозу затоплення.

Дослідження показало, що 45% міських земель Китаю опускаються швидше, ніж на 3 мм на рік, тоді як 16% опускаються зі швидкістю понад 10 мм на рік.


Автори дослідження розглянули 82 китайських міста з населенням понад 2 мільйони і використовували радіолокаційні імпульси з супутників для виявлення будь-яких змін у відстані між супутником і землею.

Потім вони виміряли, як змінилася висота міст між 2015 і 2022 роками.

Вони виявили, що найбільше місто Китаю, Шанхай, продовжує опускатися, незважаючи на те, що за останні 100 років воно вже опустилося приблизно на 3 м.



Такі міста, як Пекін і Тяньцзінь, також особливо постраждали.

Останні новини:  Біологи підрахували, скільки мамонтів змогло б вижити на сучасній Алясці

Причини

Існує низка факторів, що призводять до просідання, але Роберт Ніколлс, професор адаптації до клімату в Університеті Східної Англії, який не брав участі в дослідженні, сказав ВВС, що він вважає, що видобуток води “ймовірно, є домінуючою причиною”.

“У Китаї багато людей живуть на територіях, які були відносно недавно осаджені, з геологічної точки зору. Тому, коли ви видобуваєте підземні води або осушуєте ґрунти, вони мають тенденцію просідати”, – сказав він.



У статті також висловлюється припущення, що вирішення проблеми “може полягати в довгостроковому, сталому контролі за видобутком підземних вод”.

Останні новини:  Молода професорка створила віртуального двійника людини для запобігання хворобам

У статті-коментарі, також опублікованій в Science, Ніколлс попередив, що “просідання ґрунту ставить під загрозу структурну цілісність будівель і критично важливої інфраструктури, а також посилює наслідки зміни клімату в плані повеней, особливо в прибережних містах, де воно посилює підвищення рівня моря”.

Просідання ґрунту вже коштує Китаю понад 7,5 мільярдів юанів, що становить близько 1,05 мільярда доларів на рік, повідомляє Reuters.

Однак проблема не обмежується Китаєм.

В іншому документі, опублікованому в лютому, йдеться про те, що близько 6,3 млн. кв. км, або близько 2,4 млн. кв. миль, землі в усьому світі перебувають під загрозою просідання, причому Індонезія є однією з найбільш постраждалих країн.

Останні новини:  Гігантський галактичний вибух показує динаміку космічного забруднення

За даними Геологічної служби США (USGS), ця проблема торкнулася і частини США, де безпосередньо постраждали понад 17 000 квадратних миль землі в 45 штатах.

За даними USGS, понад 80 відсотків виявлених випадків просідання ґрунту в США сталися через експлуатацію підземних вод.

“Зростаючий розвиток земельних і водних ресурсів загрожує загостренням існуючих проблем просідання ґрунту і виникненням нових”, – додається у звіті.



nnews.com.ua