Сонячні батареї, тонші за волосину, поліпшили показники ефективності дрона

23.04.2024   09:24    220

Випробування на відкритому повітрі показали, що наявність сонячної батареї не чинить негативного впливу на льотні характеристики дрона. Результати дослідження та експериментів опубліковані в журналі Nature Energy.


Вчені з австрійського Університету імені Йоганнеса Кеплера в Лінці створили легкі, гнучкі сонячні соти з напівпровідникового матеріалу асперовськіта. Їхня товщина становить менше ніж 2,5 мікрометра – це всього лише 1/20 ширини людської волосини.

Останні новини:  Біологи підрахували, скільки мамонтів змогло б вижити на сучасній Алясці

Вони на 20,1% ефективні при перетворенні сонячного світла в електрику, плюс вони можуть похвалитися вихідною потужністю до 44 Вт на грам.

На доказ концепції тесту технології вчені встановили кільцевий масив із 24 комірок на комерційно доступному мініатюрному квадрокоптері CX10. Інженери назвали його Solar Hopper. Масив становить лише 1/25 від загальної ваги збільшеного дрона, а самі комірки – тільки 1/400.



Одну серію випробувань учені провели в приміщенні під штучним джерелом світла, яке імітувало сонячне. Він успішно завершив шість із циклів “заряд-політ-заряд”.



В іншій серії експериментів Solar Hopper проводили як з підключеною сонячною батареєю, так і без неї. При підключенні масиву час польоту збільшився приблизно на 6%.

Останні новини:  Вчені пояснили, чому на Евересті неможливо зварити яйце

Вчені зазначили, що ця цифра була б більшою, якби безпілотник був більш енергоефективним.


cikavosti.com