Проросійські сили Молдови у Москві створили антиєвропейський блок

22.04.2024   13:26    604
Проросійські сили Молдови у Москві створили антиєвропейський блок

Фото: newsmaker.md

Представники проросійської опозиції Молдови зустрілися в Москві 21 квітня, щоб створити новий антиєвропейський політичний блок


Кишинів попередив, що угруповання навколо Шора є головним інструментом, який Москва використовує для дестабілізації всередині Молдови.

Проросійські партії Молдови зібралися в Москві, щоб обʼєднатися в політичний блок “Побєда”. Таким чином вони прагнуть завадити вступу до ЄС та усунути чинне керівництво країни від влади. Про це у неділю, 21 квітня, пише Bloomberg.

Останні новини:  В Польщі пропонують створити “важку бригаду” ЄС: що це означає

Вказується, що блок пов’язаний з молдовським олігархом-втікачем Іланом Шором, якого засудили до 15 років позбавлення волі у Молдові.



До блоку увійшли представники проросійської опозиції – партії “Відродження”, “Шанс”, “Альтернатива та сили порятунку Молдови” й Victorie. Зокрема, до нього долучилася і башкан молдовського регіону Гагаузія Євгенія Гуцул, яка збирається брати участь у майбутніх виборах в Молдові.

“Ми об’єдналися, щоб захистити незалежність Молдови, не допустити втягування нашої країни у військові дії, зберегти наші традиційні цінності і відновити дружні відносини з Росією”, – заявила Гуцул, виступаючи на з’їзді “Побєди”.



Для російської преси захід був названий “з’їздом політиків Молдови, які підтримують приєднання Кишинева до ЄАЕС”, а у своїх соцмережах Ілан Шор охарактеризував зустріч як “об’єднання опозиції”. Захід закінчився виступом Миколи Баскова та Філіпа Кіркорова.

Останні новини:  Байден буде менше приділяти уваги Україні - Politico

Влада Молдови відреагувала на утворення блоку і попередила, що “обʼєднання навколо Шора є основним інструментом, який Москва використовує, щоб спробувати дестабілізувати країну”.

За даними спецслужб країни, це угруповання є основним джерелом антиєвропейської дезінформації.

“Зрадників країни в Москві бачила ціла країна. Їх створили в Москві, біля Кремля, щоб було зрозуміло, на кого вони працюють і кому служать”, – заявив міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрій Спіну.

Останні новини:  Росія може застосувати ядерну зброю у Космосі: під загрозою більшість цивільних супутників

На 2025 рік у країні заплановані три голосування: влітку відбудуться парламентські вибори, а в жовтні громадяни обиратимуть нового президента та віддадуть голос на проєвропейському конституційному референдумі.


korrespondent.net