Подивіться, який вигляд мають гора і лавове озеро на вулканічному супутнику Юпітера (відео)

23.04.2024   14:17    230

НАСА створило анімацію двох найяскравіших особливостей рельєфу Іо на основі даних, зібраних під час прольоту біля супутника станції “Юнона”.


Вчені місії НАСА “Юнона” перетворили дані, зібрані під час двох нещодавніх прольотів Іо, в анімації, які показують дві найбільш вражаючі особливості супутника Юпітера: гору і майже гладке озеро остигаючої лави.

Іо просто усіяний вулканами, і ми застали деякі з них у дії. Ми також отримали кілька великих планів та інші дані про лавове озеро довжиною 200 км під назвою Локі Патера, – розповідає Скотт Болтон, головний дослідник проєкту “Юнона”

Останні новини:  У Франції пройшли випробування нового реактивного ударного БПЛА Veloce 330 (відео)

На знімках видно дивовижні деталі, що показують острів, розташований посеред магматичного озера, оточеного гарячою лавою, розповідають учені. Дзеркальне відображення озера, зафіксоване приладами “Юнони”, дає змогу припустити, що деякі частини поверхні Іо гладенькі та нагадують обсидіанове скло, яке створюють вулкани на Землі.



Лавове озеро Локі Патера

Друга анімація демонструє не менш химерний об’єкт – утворення незвичайної форми. Фахівці місії неофіційно прозвали її “Шпиль-горою”. Походження цієї геологічної структури, безсумнівно, також пов’язане з вулканічними процесами на поверхні Іо, але точний механізм утворення залишається під питанням.



“Шпиль-гора”

“Юнона” здійснила дуже близькі обльоти Іо в грудні 2023 і лютому 2024 року, підійшовши на відстані близько 1,5 тис. км від поверхні і отримавши перші деталізовані зображення північних широт супутника. Раніше НАСА показало вулканічні викиди над Іо і великі плани поверхні супутника.

Останні новини:  У Польщі білоруску прийняли за українку та побили через російську мову (відео)


cikavosti.com