Перший тест Skoda Kodiaq II. Нове втілення відомої моделі

20.04.2024   19:12    706

865 000 – саме стільки примірників Kodiaq першого покоління розкупили шанувальники чеської марки Skoda. Зараз, майже через вісім років після дебюту, кросовер зазнав ґрунтовних змін, і після першого ж короткого тест-драйву у нас є всі підстави вважати, що новий Kodiaq матиме ще більший успіх.


Як виглядає

Першим впадає в очі, звичайно, новий дизайн Kodiaq, розроблений з використанням філософії Modern Solid. Автомобіль має масивніший вигляд завдяки збільшеній решітці радіатора, яка непогано гармонує зі злегка оквадраченими колісними арками. У Kodiaq тепер є матричні фари та горизонтально світлова смуга у решітці радіатора.

Ззаду можна побачити трикомпонентні світлодіодні ліхтарі з анімованими покажчиками повороту та, перш за все, D-подібну стійку в новому оздобленні Unique Dark Chrome. Мушу визнати, що на фото цей елемент виглядає дуже красиво, але насправді привертає занадто багато уваги. Чорне покриття, доступне у версії Sportline, виглядає набагато привабливіше.



Річ, яку ви не помітите, але яка має велике значення, це значне покращення аеродинаміки. Коефіцієнт лобового опору Cx нового Kodiaq зменшено до 0,28 завдяки, серед іншого, переробленим бамперам, оптимізованим колісним дискам, довшому спойлеру на даху з бічними ребрами та оновленим зовнішнім дзеркалам.

Що всередині

Складно побачити, але дуже важливо для пасажирів – це додаткова довжина автомобіля на понад шість сантиметрів. Тепер Kodiaq має 4758 мм в довжину, 1864 мм в ширину та 1659 мм у висоту. Це означає більше простору в салоні та можливість взяти додатковий багаж. Щоправда, в комфортних умовах зможуть подорожувати лише чотири дорослих пасажири.



У 5-місної версії об’єм багажника становить від 910 до 2105 літрів. У 7-місної, звісно, показник гірший – 340 літрів з піднятим третім рядом, 845 літрів зі складеним та 2035 літрів максимум. Але це все одно більше, ніж у багатьох універсалів D-сегмента, а функціональність багажника Kodiaq збільшується завдяки зсувному задньому дивану.

Останні новини:  Cadillac представив електричний кросовер Optiq

Салон Kodiag другого покоління, як і дизайн екстер’єру, – це абсолютно нова якість. Перше, що впадає в око, це великий 13-дюймовий екран мультимедійної системи на центральній консолі (в базових версіях екран 10-дюймовий) та 10-дюймова цифрова панель приладів з новою графікою. Однак найцікавішою зміною є поява трьох багатофункціональних елементів керування, розташованих під центральним дисплеєм. Це рішення вже було випробувано на новому Superb і на практиці воно набагато функціональніше, ніж керування з центрального сенсорного екрана.

Дві зовнішні шайби для водія та переднього пасажира дозволяють контролювати температуру салону, обігрів сидінь та вентиляцію. Поточна функція кожного регулятора відображається на дисплеї. Щоб змінити налаштування, просто коротко натисніть на дисплей, а потім поверніть кільце. Центральний регулятор дозволяє керувати гучністю інформаційно-розважальної системи, потужністю та напрямком вентиляційних отворів, кондиціонером, режимами водіння або масштабуванням карти.

Останні новини:  Нові правила перереєстрації авто в Україні

Ще однією перевагою нового Kodiaq є кількість відділень для зберігання, включно з місцем для двох смартфонів, які можна одночасно заряджати індуктивно потужністю 15 Вт. А ще тут з’явився проєкційний дисплей.

Варто згадати й про два аспекти, які роблять Kodiaq справжнім сімейним автомобілем, створеним для далеких подорожей. По-перше, це зручні сидіння, які оцінять усі пасажири, і широкий діапазон регулювань керма, що важливо для водія. Другий вкрай важливий аспект – хороша звукоізоляція.

Як їде

Лінійка силових агрегатів нового Kodiaq складається з двох дизельних і двох бензинових двигунів потужністю від 150 до 204 к.с. Новинкою в гамі є Kodiaq iV, оснащений гібридною силовою установкою, яка забезпечує потужність у 204 «конячки» та теоретичний запас ходу близько 100 км в повністю електричному режимі. У другому поколінні також дебютує двигун 1.5 TSI потужністю 150 к.с. з технологією м’якого гібрида. Найпотужніші агрегати 2.0 TSI потужністю 204 к.с. та 2.0 TDI потужністю 193 к.с. стандартно оснащуються повним приводом.

Останні новини:  Новий Toyota C-HR та всі його сюрпризи

Топовий дизель з приводом 4×4 на ділянці, що вів мене по місту та частково по трасі, споживав приблизно 5,6 л на 100 км. Базовий бензиновий двигун також показав себе дуже добре, споживаючи 5,9 л/100 км по трасі. Плагін-гібриду потрібно більше – 7-7,3 л/100 км, але лише у ситуації, коли акумулятор розряджений. При достатньому запасі енергії гібрид за містом споживає приблизно 21 кВт-год на 100 км. З ємністю батареї 19,7 кВт-год нетто це означає, що заявлена ​​відстань у 100 км виключно на електриці є дуже реальною.

В цілому новий Kodiaq дуже впевнено поводить себе на дорозі. Він комфортний та зрозумілий в керуванні. Але треба дочекатися його появи в Україні, щоб провести класичний тижневий тест і мати змогу краще зрозуміти особливості поведінки та налаштувань в умовах наших не дуже гарних доріг.

Висновок

Без сумніву, новий Skoda Kodiaq має шанси повторити успіх першого покоління моделі й навіть перевершити результат свого попередника. Ніякої революції чеська новинка не несе, але ряд змін, які з’явилися у другій генерації, настільки важливі, що я не сумніваюся – їх гідно оцінять майбутні власники кросовера.


avtomir.ua