Наука про старіння: нове розуміння того, коли починається «старість»

23.04.2024   19:00    624


Збільшення тривалості життя та пізніший вихід на пенсію можуть пояснити зміну суспільного сприйняття того, коли починається старість. Відповідно до дослідження, опублікованого Американською психологічною асоціацією, люди середнього та старшого віку вважають, що старість починається пізніше, ніж їхні однолітки десятиліття тому.


«Зросла тривалість життя, що може сприяти більш пізньому настанню старості. Крім того, деякі аспекти здоров’я з часом покращилися, тому люди певного віку, які вважалися старими в минулому, тепер уже не вважаються старими», – сказав автор дослідження Маркус Веттштайн, доктор філософії з Університету Гумбольдта в Берліні, Німеччина. .

Проте дослідження, яке було опубліковано сьогодні (22 квітня) в журналі Psychology and Aging, також виявило докази того, що тенденція пізнього сприйняття старості сповільнилася за останні два десятиліття.

Результати дослідження сприйняття віку

Веттштайн разом із колегами зі Стенфордського університету, Університету Люксембургу та Університету Грайфсвальда, Німеччина, вивчили дані 14 056 учасників Німецького дослідження старіння, тривалого дослідження, яке охоплює людей, які проживають у Німеччині, народжені між 1911 і 1974 роками. Учасники відповіли на запитання опитування до восьми разів протягом 25 років (1996-2021), коли їм було від 40 до 100 років. Додаткові учасники (віком від 40 до 85 років) були набрані протягом усього періоду дослідження, оскільки пізніші покоління вступали в середній і похилий вік. Серед багатьох запитань, на які відповідали учасники опитування, було таке: «У якому віці ви б описали людину як стару?»





Дослідники виявили, що порівняно з учасниками, які народилися на ранніх термінах, учасники, які народилися пізніше, повідомили про пізніший початок старості. Наприклад, коли учасникам, які народилися в 1911 році, було 65 років, вони встановили початок старості в 71 рік. На противагу цьому, учасники, які народилися в 1956 році, сказали, що старість починається в 74 роки, в середньому, коли їм було 65.

Останні новини:  Система машинного навчання навчилася передбачати землетруси з точністю до годин

Однак дослідники також виявили, що тенденція до більш пізнього настання старості сповільнилася в останні роки.

Тенденції розвитку та майбутні напрямки

«Тенденція до відкладення старості не є лінійною і не обов’язково збережеться в майбутньому», — сказав Веттштайн.

Дослідники також досліджували, як змінювалося уявлення окремих учасників про старість у міру того, як вони старіли. Вони виявили, що в міру того, як люди старіють, їх уявлення про настання старості витісняються далі. У віці 64 роки середній учасник сказав, що старість починається з 74,7 року. У віці 74 роки вони сказали, що старість починається з 76,8 року. У середньому передбачуване настання старості збільшується приблизно на один рік на кожні чотири-п’ять років фактичного старіння.

Останні новини:  Curiosity виявив на Марсі "придатне для життя" минуле, схоже на Землю

Нарешті, дослідники дослідили, як індивідуальні характеристики, такі як стать і стан здоров’я, сприяли відмінностям у сприйнятті настання старості. Вони виявили, що жінки в середньому кажуть, що старість починається на два роки пізніше, ніж чоловіки, і що різниця між чоловіками та жінками з часом збільшується. Вони також виявили, що люди, які вважають себе більш самотніми, мають гірше здоров’я та почуваються старшими, стверджують, що старість починається в середньому раніше, ніж ті, хто менш самотній, має краще здоров’я та почувається молодшим.

Останні новини:  Молода професорка створила віртуального двійника людини для запобігання хворобам

Результати можуть вплинути на те, коли і як люди готуються до власного старіння, а також на те, як люди взагалі думають про літніх людей, сказав Веттштайн.

«Незрозуміло, наскільки тенденція до відкладення старості відображає тенденцію до більш позитивного ставлення до літніх людей і старіння, а точніше навпаки — можливо, настання старості відкладається через те, що люди вважають старість небажаним станом, – сказав Веттштайн.

На думку дослідників, майбутні дослідження мають з’ясувати, чи продовжується тенденція до «відкладення» старості, і вивчити більш різноманітне населення в інших країнах, у тому числі незахідних, щоб зрозуміти, як уявлення про старіння відрізняються залежно від країни та культури.


portaltele.com.ua