Китай запустив другий розвідувальний супутник Yaogan-42

23.04.2024   06:25    308


Китай запустив свій другий розвідувальний супутник Yaogan-42 минулих вихідних, через кілька тижнів після відправки першого такого супутника на подібну орбіту. Ракета Long March 2D стартувала з Центру запуску супутників Січан о 19:45 на східний (23:34 UTC) 20 квітня. Китайська корпорація аерокосмічної науки і техніки (CASC) оголосила про успішний запуск протягом години.


У заяві CASC зазначено, що раніше нерозголошений корисний вантаж є другою партією супутників Yaogan-42. Yaogan перекладається як «дистанційне зондування». Ні CASC, ні китайські державні ЗМІ не надали жодних подробиць щодо супутників. Ці твердження опустили звичайні загальні описи супутників Yaogan.

Деякі супутники Yaogan призначені для таких цілей, як обстеження землі, оцінка врожайності, управління навколишнім середовищем, метеорологічні попередження та прогнозування, а також запобігання та зменшення кількості стихійних лих. Використання інших включає «виявлення електромагнітного середовища та відповідні технічні тести».



Yaogan-42 (02) був відстежений 18-ю ескадрильєю космічної оборони (SDS) Космічних сил США на орбіті розміром 491 на 502 кілометри з кутом нахилу 35 градусів. Це схоже на перший супутник Yaogan-42, запущений 2 квітня, але з кутовим розносом 142 градуси.



Зовнішні спостерігачі оцінюють, що супутники серії Yaogan призначені для військових і цивільних цілей. Розуміється, що різні серії супутників Yaogan включають супутники оптичного зображення, радара з синтетичною апертурою (SAR) і супутники електронної розвідки (ELINT).  Ця комбінація забезпечує зображення високої роздільної здатності та всепогодні, денні та нічні зображення разом зі збором електронних сигналів від радарів, систем зв’язку та інших електронних пристроїв із покриттям як землі, так і моря.

Останні новини:  Військові РФ у Нігері ввійшли на базу, де дислоковані американці - Reuters

США стурбовані китайськими супутниками-розвідниками

Нещодавно офіційні особи США висловили занепокоєння щодо нарощування Китаєм супутників-розвідників. Головний майстер сержант Рон Лерч з управління розвідки Командування космічних систем попередив у січні, що китайські розвідувальні космічні кораблі забезпечують Народно-визвольну армію безпрецедентними очима в космосі для відстеження діяльності США та союзників в Азіатсько-Тихоокеанському та інших гарячих точках.

Останні новини:  Шольц і Макрон влаштовують "таємну вечерю" в Парижі,

Помітні доповнення до серії включають Yaogan-41 на геосинхронну орбіту в кінці 2023 року. Цей супутник був запущений на Long March 5, найбільшій діючій ракети Китаю. У місії використовувався новий подовжений обтічник корисного вантажу довжиною 18,5 метрів і діаметром 5,2 метра. Тим часом у серпні минулого року Китай запустив Ludi Tance-4, який вважається першим у світі супутником SAR на геосинхронній орбіті.

«У поєднанні з даними інших китайських супутників спостереження Yaogan-41 може надати Китаю безпрецедентну здатність ідентифікувати та відстежувати об’єкти розміром з автомобіль у всьому Індо-Тихоокеанському регіоні та поставити під загрозу численні військово-морські та повітряні засоби США та союзників, що діють у регіоні», — сказав у січні Клейтон Своуп, колишній співробітник розвідки США, а нині старший науковий співробітник Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

Останні новини:  Камерон заявив, що Україна може бити зброєю Британії по цілях всередині РФ

Суботній запуск став 17-ю орбітальною місією Китаю в 2024 році. Країна планує здійснити близько 100 запусків протягом 2024 року. Близько 70 здійснить CASC, а китайські постачальники послуг комерційного запуску планують близько 30 запусків.

CASC запустить дві великі місії протягом наступних кількох тижнів. Космічна місія Шеньчжоу-18 на космічну станцію Tiangong має бути запущена 25 квітня з Цзюцюань, північно-західний Китай. Перша в історії місія повернення зразків дальньої сторони Місяця, Chang’e-6, запланована на 3 травня з Венчана.


portaltele.com.ua