Китай різко скоротив постачання обладнання до Росії

23.04.2024   18:08    1391

Китай уперше з кінця 2022 року скоротив прямі поставки до Росії машин, механізмів та обладнання, включаючи електричне.

У березні експорт таких товарів впав на 15% рік до року, до $2,9 млрд. Це випливає зі статистики Головного митного управління КНР, з якою ознайомився РБК .


Загалом експорт китайських товарів до Росії у березні знизився на 14,2% щодо рівня минулого року, хоча ще в лютому спостерігалося помірне зростання — на 9,6% рік до року, зазначає науковий співробітник РАНХіГС Олександр Фіранчук .

У березні частка Росії в китайському експорті скоротилася на чверть (до 2,7% — мінімуму з грудня 2022 року, після 3,4% у лютому). Це означає, що динаміка китайських поставок до Росії виявилася значно гіршою, ніж в інші країни, каже Фіранчук.



«З огляду на стабільну динаміку курсу рубля — одного з ключових детермінантів короткострокової динаміки імпорту, можна зробити висновок, що скорочення, що відбулося, найімовірніше пов’язане з введенням [грудневого інституту] вторинних санкцій і ризиків їх розширення», — вважає Фіранчук.

Останні новини:  Російські військовослужбовці увійшли на авіабазу США в Нігері - Reuters

За його словами, з деталізованих даних випливає, що стиснення поставок більш виражене в товарних позиціях, які є чутливими з точки зору обмежень. Так, найсильніше у березні скоротилася частка Росії у постачаннях китайських тракторів, водонагрівачів, насосів, електричної апаратури для комунікації, ламп та прожекторів, трансформаторів, пневматичних інструментів та машин з індивідуальними характеристиками.



У грудні США оголосили, що накладатимуть вторинні санкції на банки та фінансові організації, які сприяють угодам із закупівлі російськими компаніями обладнання та засобів для військово-промислових цілей. Після цього низка китайських банків ввела обмеження на прийом платежів від клієнтів із Росії.

Останні новини:  Військові РФ у Нігері ввійшли на базу, де дислоковані американці - Reuters

Приводом для введення санкцій США можуть стати «суттєві транзакції» з особами та організаціями з будь-якого сектора російської економіки, пов’язані з продажем, постачанням чи передачею до Росії товарів за списком, зазначали у міжнародній юридичній компанії Gibson Dunn. Це можуть бути верстати, обладнання для напівпровідників, деякі напівпровідникові матеріали, тестове обладнання для мікроелектроніки і т.д.

Перелік «критичних» товарів ніяк не відсилає до законодавства про експортний контроль США і не має жодного зв’язку зі США. Тобто «іноземний банк, який обробляє суттєву транзакцію не в доларах на користь неамериканського клієнта, який постачає «критичний продукт» [з переліку] повністю іноземного виробництва до Росії, буде під ризиком вторинних санкцій», наголосили у юрфірмі.

Останні новини:  НАТО звинуватило Росію в зловмисних діях проти членів Альянсу

Митна статистика КНР охоплює лише прямі поставки до Росії, але ризик вторинних санкцій веде до того, що торгівля все частіше йде через країни Центральної Азії, каже економіст Bloomberg Economics Олександр Ісаков . Він звертає увагу на те, що експорт машин, обладнання, механізмів та деталей до них з Китаю до Киргизстану у 2023 році зріс утричі порівняно з обсягами 2021 року. Експорт тих же товарів до Казахстану збільшився майже в півтора рази до 2021 року, випливає із даних Головного митного управління КНР.


expert.in.ua