Археологи виявили на Кіпрі рідкісний артефакт із Егейського регіону

23.04.2024   08:29    651

Група археологів виявила під час розкопок стародавнього місця Хал Султан Текке на узбережжі Кіпру рідкісний артефакт із Егейського регіону. Йдеться про бронзове дзеркало, яке проливає світло на взаємодію різних культур в епоху пізньої бронзи.

Хал Султан Текке включає портове місто і цвинтар. Їх вік перевищує 5000 років. Жодних будівель у місті, на жаль, не залишилося. Площа цвинтаря становить кілька гектарів. Археологи виявили три гробниці, які дуже добре збереглися. У них було знайдено 264 артефакти (вази, миски, намисто, глеки, браслети, кільця, кинджали, ножі та ін.), що представляють левантійську, мікенську, ханаанську, мінойську та єгипетську культури.

Останні новини:  Інноваційний телескоп показав перші зображення космосу

Головною знахідкою виявився дзеркальний диск із бронзи. Найімовірніше, що бронзове дзеркало було доставлено на Кіпр із Криту. За словами археологів, цей артефакт дуже рідкісний. Раніше на острові було знайдено лише одне схоже дзеркало. Його знайшли в гробниці Енкомі 66. Дзеркала могли бути виготовлені критськими майстрами в Ханьї та Кноссі.



Судячи з ваги та розміру дзеркал, вони виготовлялися на Криті стандартизовано в історичний період LM IIIIA1-2. У наступному періоді LM IIIB стандартизоване виробництво дзеркал було згорнуто.




inforoom.com.ua

Останні новини:  Знайомтеся, Шанідар Z: реконструйовано обличчя неандертальської жінки віком 75 000 років