Загадка зниклого рейсу MH370 зберігається ось уже 10 років

06.03.2024   21:27    117


Минуло десять років з моменту зникнення пасажирського рейсу MH370 Malaysia Airlines 8 березня 2014 року. Досі це залишається однією з найбільших авіаційних загадок у світі. Неймовірно, щоб сучасний лайнер Boeing 777-200ER з 239 людьми на борту міг просто зникнути без будь-яких пояснень. Проте численні пошуки за останнє десятиліття досі не дали основних уламків або тіл жертв.


На заході пам’яті, який відбувся на початку цього тижня, міністр транспорту Малайзії оголосив про новий пошук. У разі схвалення урядом Малайзії дослідження буде проведено американською фірмою Ocean Infinity, яка досліджує морське дно, чиї зусилля не увінчалися успіхом у 2018 році.

Що сталося з MH370?

Рейс мав летіти з Куала-Лумпура до Пекіна. Авіадиспетчерська служба втратила зв’язок із літаком протягом 60 хвилин після польоту над Південно-Китайським морем. Згодом він був відстежений військовим радаром, перетинаючи Малайський півострів, і востаннє був виявлений радаром над Андаманським морем у північно-східній частині Індійського океану.

Карта області із зазначенням районів початкових пошуків 8-16 березня.
Запланований маршрут, кінцевий маршрут і початкова зона пошуку MH370 у Південно-Східній Азії. ( Ендрю Геенен/Wikimedia Commons , CC BY )

Пізніше автоматичний супутниковий зв’язок між літаком і телекомунікаційним супутником британської фірми Inmarsat показав, що літак опинився в південно-східній частині Індійського океану вздовж 7-ї дуги (дуга — це ряд координат).





Це стало основою для визначення початкових районів пошуку Австралійським бюро безпеки повітряного транспорту. Початкові повітряні пошуки проводилися в Південно-Китайському та Андаманському морях. На сьогодні ми досі не знаємо, що спричинило зміну курсу та зникнення літака.

Розташування 7-ї дуги та походження місць уламків для моделювання, проведеного Університетом Західної Австралії. (Google Планета Земля/надано автором)

Що наразі знайшли пошуки MH370?

18 березня 2014 року, через десять днів після зникнення MH370, пошуки в південній частині Індійського океану очолила Австралія за участю літаків кількох країн. Ці пошуки тривали до 28 квітня і охопили площу океану площею 4 500 000 квадратних кілометрів. Уламків не виявлено.

Останні новини:  В Ірландії знайшли неолітичну “дорогу мертвих”

Два підводних пошуки в Індійському океані, у 2800 км від узбережжя Західної Австралії, також не змогли знайти жодних доказів головного місця катастрофи.

Початковий пошук морського дна під керівництвом Австралії охопив 120 000 квадратних кілометрів і розширився на 50 морських миль по 7-й дузі. Він тривав 1046 днів і був призупинений 17 січня 2017 року. Другий пошук Ocean Infinity у 2018 році охопив понад 112 000 квадратних кілометрів. Його було завершено трохи більше ніж за три місяці, але також не вдалося знайти уламки.

А як щодо уламків?

Хоча головне місце аварії досі не знайдено, кілька уламків викинуло за роки після зникнення літака. Фактично, у червні 2015 року офіційні особи з Австралійського бюро безпеки повітряного транспорту визначили, що сміття може прибути на Суматру всупереч океанським течіям у регіоні.

Останні новини:  У Казахстані виявлено унікальні наскальні зображення, яким 4000 років

Найпотужнішою течією в Індійському океані є Південно-екваторіальна течія. Він тече зі сходу на захід між північною Австралією та Мадагаскаром, і сміття зможе перетнути його.

Дійсно, 30 липня 2015 року великий шматок сміття – флаперон (рухома частина крила літака) – викинуло на острів Реюньйон у західній частині Індійського океану. Пізніше було підтверджено, що він належить MH370.

Дванадцять місяців тому, використовуючи океанографічну модель дрейфу, наша команда моделювання Університету Західної Австралії (UWA) передбачила, що будь-яке сміття, що походить із 7-ї дуги, потрапить у західну частину Індійського океану.

У наступні місяці у західній частині Індійського океану в Маврикії, Танзанії, Родрігесі, Мадагаскарі, Мозамбіку та Південній Африці було знайдено додаткові уламки літаків.

Аналіз дрейфу UWA точно передбачив, де плаваючі уламки рейсу MH370 берегтимуться в західній частині Індійського океану. Це також допомогло американському авантюристу Блейну Гібсону та іншим безпосередньо знайти кілька десятків уламків, три з яких, як було підтверджено, належать до MH370, тоді як кілька інших вважаються ймовірними.

Детальна супутникова карта, що показує розташування уламків, знайдених на берегах Африки та Мадагаскару.
Прогнозовані місця виходу на сушу за результатами моделювання дрейфу Університету Західної Австралії. Білі крапки вказують на прогнозований вихід уламків на сушу. Скупчення багатьох точок, особливо поблизу землі, є показником щільності частинок – більша ймовірність того, що уламки впадуть на сушу. Вони виділені червоними кружками. (Charitha Pattiaratchi/UWA, надано автором)

На сьогодні ці уламки, знайдені в західній частині Індійського океану, є єдиними речовими доказами, знайденими пов’язаними з MH370. Також є незалежна перевірка того, що аварія сталася поблизу 7-ї дуги, оскільки будь-яке сміття спочатку тече на північ, а потім на захід, переносячись переважаючими океанськими течіями. Ці результати узгоджуються з іншими дослідженнями дрейфу, проведеними незалежними дослідниками в усьому світі.

Останні новини:  Знайомтеся, Шанідар Z: реконструйовано обличчя неандертальської жінки віком 75 000 років

Чому зараз новий пошук MH370?

На жаль, океан є хаотичним місцем, і навіть океанографічні моделі дрейфу не можуть точно визначити місце аварії. Запропонований новий пошук Ocean Infinity значно звузив цільову область в межах широт 36°S і 33°S. Це приблизно в 50 км на південь від місць, де моделювання UWA показало викид уламків уздовж 7-ї дуги. Якщо пошуки не знайдуть уламки, їх можуть продовжити на північ.

З моменту перших підводних пошуків технологія надзвичайно вдосконалилася. Ocean Infinity використовує парк автономних підводних апаратів із покращеною роздільною здатністю. Запропонований пошук також здійснюватиметься за допомогою дистанційно керованих надводних суден.

У районі, де будуть проходити пошуки, глибина океану близько 4000 метрів. Температура води 1–2°С, течія слабка. Це означає, що навіть через десять років поле уламків буде відносно недоторканим. Тому велика ймовірність того, що уламки ще вдасться знайти. Якщо майбутні пошуки будуть успішними, це призведе до знищення не лише сімей загиблих, а й тисяч людей, які брали участь у пошуках.


portaltele.com.ua