У НБУ вказали на фактор, який вплине на валютний ринок України найближчим часом

25.03.2024   18:32    781

Позитивні зрушення в питаннях отримання міжнародної фінансової допомоги повинні посприяти збереженню стійкості валютного ринку України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на підсумки засідання Комітету з монетарної політики (КМП) НБУ 13 березня, під час якого було підтримано рішення знизити облікову ставку з 15 до 14,5%.


Як зазначається в повідомленні, наприкінці лютого Рада Європейського Союзу схвалила започаткування інструменту Ukraine Facility загальним обсягом 50 млрд євро на 2024-2027 роки. В його межах уже в березні-квітні Україна має отримати перехідне фінансування обсягом 6 млрд євро.

Останні новини:  Тисячі українців залишаться без виплат: в Україні змінять порядок надання соціальної допомоги

“Загалом у березні-квітні Україна може отримати більше 10 млрд доларів. Це дасть змогу наростити обсяг міжнародних резервів до нового рекордного рівня, що посилить спроможність НБУ забезпечувати курсову стійкість та підтримувати помірну інфляцію”, – йдеться в повідомленні.



Крім того, в умовах сталого зниження інфляції та стійкої ситуації на валютному ринку надалі поліпшувалися й інфляційні очікування більшості груп респондентів. Це, зі свого боку, сприяло збереженню інтересу до гривневих інструментів.

Останні новини:  Весняна посівна: українські аграрії засіли 2,4 млн гектарів ярих культур

“Зокрема, й надалі зростали вкладення населення як у строкові банківські депозити, так і в гривневі ОВДП. Це додатково обмежує попит на валюту і відповідно тиск на міжнародні резерви”, – додали в НБУ.




inshe.tv