США розраховують на турецький тротил у виробництві боєприпасів, – Bloomberg

28.03.2024   19:54    364

США ведуть переговори про збільшення закупівель вибухових речовин у Туреччині для нарощування виробництва артилерійських снарядів, оскільки союзники намагаються доставити вкрай необхідні боєприпаси в Україну, пише Bloomberg з посиланням на чиновників, знайомих з ходом переговорів.


Зазначається, що турецькі поставки тринітротолуолу, відомого як тротил, та нітрогуанідину, який використовується як пальне, будуть мати вирішальне значення для виробництва боєприпасів калібру 155-мм за стандартами НАТО – потенційно потроять виробництво.

Водночас Туреччина вже на шляху до того, щоб стати найбільшим продавцем артилерійських снарядів до США вже цього року.

У статті вказано, що укладення угоди з Анкарою також оголює крихкий баланс між союзниками по НАТО, відносини між якими загострилися через російське вторгнення і багатомісячну блокаду Туреччиною вступу Швеції до альянсу.

Останні новини:  «Найсмертоносніший танк в світі» завершив кваліфікаційні стрільби в Німеччині

Президент Реджеп Таїп Ердоган планує відвідати Білий дім 9 травня вперше з моменту вступу на посаду президента Джо Байдена, оскільки обидва лідери налагоджують військові зв’язки. Схвалення Туреччиною членства Швеції в НАТО цього року розчистило шлях для Вашингтона до підписання угоди про продаж Анкарі американських військових літаків F-16, ракет і бомб на суму 23 мільярди доларів.



Партнерство у виробництві боєприпасів буде побудоване на цьому: наприкінці лютого Пентагон повідомив, що уклав контракт з General Dynamics Ordnance and Tactical Systems на будівництво трьох ліній з виробництва металевих частин 155-мм снарядів в Техасі, в тому числі з турецькими субпідрядниками. Запуск заводу в Мескіті, штат Техас, запланований на червень.



Очікується, що виробничі лінії турецької оборонної компанії Repkon вироблятимуть близько 30% усіх 155-мм артилерійських снарядів американського виробництва до 2025 року. Крім того, Міністерство оборони закупило 116 000 боєприпасів у турецької компанії Arca Defense з поставкою цього року, і найближчим часом очікуються подальші закупівлі.

Останні новини:  Американський дрон MQ-9 Reaper розбився біля Ємену

За словами журналістів, дворічна війна в Україні спровокувала сплеск світового попиту на боєприпаси, а західні союзники намагаються постачати їх Києву, поповнюючи власні виснажені запаси. Сплеск попиту призвів до відставання у виконанні світових замовлень і створив навантаження на оборонні ланцюги постачання, особливо на такі компоненти, як тротил.

Зусилля США і Європи є частиною гонки, щоб наздогнати Москву, чия військова машина дозволила їй виробити або закупити, за деякими оцінками, 4 мільйони боєприпасів цього року. На противагу цьому, ЄС планує потроїти виробництво артилерійських снарядів до приблизно 1,4 мільйона одиниць.

Останні новини:  Греція модернізувала застарілі основні бойові танки Leopard 1А5, які є на озброєнні ЗСУ

Попит на зброю

Німецький виробник танкових запчастин Renk повідомив про рекордно високу кількість замовлень. Баварський виробник коробок передач і трансмісій для танків і фрегатів, 70% доходів якого припадає на військові замовлення, повідомив, про ріст замовлень у 2023 році майже на третину, до 1,3 млрд євро.

Європейський Союз виділив німецькому оборонному концерну Rheinmetall, який хоче побудувати завод в Україні, понад 130 мільйонів євро фінансування для збільшення виробництва боєприпасів.


uapress.kyiv.ua