Двері холодильника не закриваються щільно

100

Для правильної роботи холодильника важлива герметичність. Щоб досягти цієї герметичності, двері холодильника повинні закриватися щільно, тоді температура всередині буде зберігатися на відповідному рівні. У противному випадку холодильник не зберігає холод і користувача чекає чимало неприємностей, пов’язаних з експлуатацією пристрою.

Холодильник є досить важливим побутовим приладом, довго обійтися без якого, малоймовірно. Тому приймати рішення щодо усунення проблеми необхідно в стислі терміни та інколи без ремонту побутової техніки не обійтись.

Чому двері холодильника не закриваються щільно?

Для правильної роботи холодильника надзвичайно важливе щільне закриття дверцят, адже якщо це не так, тепле повітря потраплятиме в камеру холодильника, порушуючи температурний баланс. Такий розвиток подій може призвести до різних негативних наслідків, які, впевнений, кожен хоче уникнути.



Основні причини нещільного закривання дверцят:

  1. Поломка механізму відкривання дверцят. У цьому механізмі передбачена так звана розпорка, яка відповідає за відкривання дверей. Вона виконана у вигляді дуги, в одних моделях може бути металевою, але також часто її виготовляють з пластику. Нерідко при посиленому використанні дверей холодильника розпорка виходить з ладу, отримує механічне ушкодження. При такій поломці розпорку слід замінити новою.
  2. Перекос дверей. Корпус холодильника повинен бути встановлений строго по рівню, але при цьому трохи на кілька градусів нахилений назад. Така установка забезпечить надійне закривання дверей. У випадку, якщо рівень під час установки порушений, це може призвести до перекосу дверей і нещільного їх закривання. Також неправильна установка дверей на заводі-виробнику може призвести до нещільного закривання. Цю проблему можна вирішити за допомогою регулювальних болтів.
  3. Невчасна розморозка. Цей пункт частіше стосується дверей морозильної камери. Якщо в ній накопичилось багато льоду чи навіть сніжна шуба, це може призвести до того, що лід буде перешкоджати нормальному закриванню дверей. Дивно, але тепле повітря, яке потраплятиме в камеру через нещільне закривання, лише ускладнить ситуацію з льодом, його буде ставати більше. Вирішити цю проблему допоможе розморожування холодильника. Як тільки лід розтане, дверцята знову закриються щільно.
  4. Осідання петель. Петлі при тривалому використанні холодильника мають властивість зношуватися. Особливо швидко це може відбуватися, якщо експлуатація холодильника активна. Якщо дверцята почали провисати, слід перевірити петлі холодильника. При виявленні зносу, петлі слід замінити новими.
  5. Знос ущільнювача. Основну герметичність при закриванні дверей забезпечує ущільнювач дверей. Саме він максимально ізолює внутрішні камери від зовнішнього середовища. У випадку, якщо ущільнювальна гумка зношена або деформована, дверцята будуть закриватися нещільно, такий ущільнювач слід замінити новим.

Наслідки нещільного закривання двері холодильника

Будь-які відхилення від нормальної роботи побутового приладу мають свої наслідки. На жаль, але наслідки, як правило, виявляються негативними, і це також стосується проблем з дверима холодильника, коли вони нещільно зачиняються.



Наслідки нещільного закривання двері холодильника 

Наслідки нещільного зачинення дверей холодильника:

  1. Продукти можуть псуватися. Для тривалого зберігання різних продуктів потрібен певний температурний режим. При нещільному зачиненні дверей тепле повітря проникає в камеру і порушує баланс температури. Температура підвищується, що призводить до передчасного псування улюблених продуктів.
  2. Підвищена робота компресора. Якщо дверцята зачиняються нещільно, тепле повітря зовні піднімає температуру в камері холодильника. Це призводить до того, що компресору доводиться частіше включатися, а іноді навіть працювати на знос. Такий стан може призвести до передчасного виходу агрегата з ладу.
  3. Холодильник потрібно частіше розморожувати. Усередині холодильника – прохолодне повітря, іноді морозне, якщо йдеться про морозильну камеру. Якщо тепле повітря потрапляє в камеру, воно не лише призводить до підвищення температурного режиму, але і через різницю температур спричиняє посилене утворення ожеледі і снігу.

Профілактика нещільного закривання двері

Більш правильно не вирішувати проблему, яка виникла, а уникати її проявлення. Це твердження майстрів по холодильниках актуальне і стосовно проблеми з дверима холодильника. Давайте розберемося, що потрібно робити, щоб дверцята завжди зачинялися щільно.

Профілактика нещільного закривання двері холодильника

  1. Правильне встановлення холодильника. При першому вводі холодильника в експлуатацію слід подбати про те, щоб його корпус був встановлений по рівню, це допоможе уникнути перекосу дверей.
  2. Догляд за ущільнювачем. Слід регулярно мити ущільнювач, на ньому не повинно бути забруднень. Також необхідно слідкувати за збереженням ущільнювача, він не повинен піддаватися механічному або тепловому впливу. Категорично не рекомендується хлопати дверима.
  3. Не можна перегружати холодильник. Перегрузка може деформувати полички, які у майбутньому будуть заважати щільному зачиненню дверей.
  4. Догляд за петлями. На дверцята не можна спиратися, це створить навантаження на петлі. Також петлі рекомендується періодично змащувати, це подовжує термін експлуатації.