Чому добриво не працює?

290

Окислення ґрунтів зумовлене природними втратами кальцію, який поглинається урожаєм та вилуговується до ґрунтового профілю. Вуглекислий газ, що утворюється в результаті дихання ґрунтових організмів, при низьких температурах концентрується в ґрунті та, поєднуючись з водою, утворює вуглекислоту, що також підвищує кислотність. Дефіцит кальцію та підвищення кислотності ґрунту спричиняють порушення хімії та біологічного життя ґрунту.

Голодні рослини

Низька реакція ґрунту проявляється зниженим поглинанням фосфору через його легкий перехід у важкорозчинні сполуки з алюмінієм та залізом, погане засвоєння азоту в формі амонію та порушене засвоєння магнію, попри великі ресурси цього компонента в ґрунті.

Вживання калію з добрив, що застосовуються при рН 4,5, падає до 40 відсотків. Щодо мікроелементів, підвищення кислотності має диференційований ефект. Марганець приймають у великому надлишку за рахунок міді та цинку. Поглинання марганцю та легкорозчинне залізо призводить до отруєння та вимирання рослин, а в кращому випадку — до значного зниження об’ємів та якості врожаю.



ЗЕМЛЯ Вмирає

Порушення хімії ґрунтів, що проявляється зміною кількісних співвідношень між наявними формами корисних копалин, призводить до порушення біологічного життя ґрунту. Багато корисних мікроорганізмів не знаходять умов для життя і гинуть. Це стосується нітрифікуючих бактерій, як тих, хто живе незалежно в ґрунті, так і симбіотичних видів, що живуть на коренях бобових.



Оманлива економія

Господарства зазвичай відмовляються від використання достатньої кількості добрив. Крім того, не всі слідкують за зміною кислотності ґрунтів. Систематичне зниження зацікавленості фермерських господарств до мінеральних добрив зумовлено недостатньою кількістю знань спеціалістів про вплив останніх на фізико-хімічні властивості ґрунту, його біологічне життя, крім того не всі можуть помітити перші симптоми дефіциту.

Яке добриво ВИБРАТИ?

Вибрати правильне добриво непросто. На ринку є дуже велика кількість добрив, які суттєво відрізняються один від одного. при виборі добрива слід враховувати що всі сільськогосподарські рослини потребують три основних компоненти: фосфор, калій та азот. Тому найбільш оптимальними добривами є комплексні NPK міндобрива від перевірених та сертифікованих виробників. В Україні такі міндобрива пропонує компанія «Тетра-Агро» (https://tetra-agro.com.ua), яка виготовляє свою продукцію, згідно з вимогами та стандартами якості. З початку 2020 року на ринку мінеральних добрив з’явилася новинка від «Тетра-Агро «— Нітроамофоска-М (8:20:25), склад якої підібраний для всіх типів ґрунтів.